Съвпадения на ключови думи в AdWords: Какви са видовете съвпадения при ключовите думи и как трябва да ги използвате?

Когато бидвате върху ключовата дума в PPC кампаниите си, трябва да изберете вид на съвпаденията на ключовите думи, които казват на Google, колко агресивно или ограничено искате да съответстват на търсенията, които използват вашите клиенти и потенциални клиенти.

Има четири различни вида съвпадения на ключовите думи, които можете да избирате при рекламиране с Google AdWords. В този урок ще научите четирите вида съвпадения на ключови думи и начина, по който те се различават, както и защо видовете съвпадения на ключовите думи са важни за успеха на Рay Рer Сlick рекламните кампании.

Какви са видовете съвпадения на ключови думи в Google AdWords?

Когато създавате текстова реклама чрез вашия Адуордс профил, можете да изберете широко съвпадение (broad match), модифицирано широко съвпадение (broad modifiers), съвпадение по фраза (phrase match) или точно съвпадение (exact match) за вида на съвпадението на ключовите ви думи. Всеки вид съвпадение в профила ви в AdWords има своите предимства и недостатъци.

Ключови думи с широко съвпадение в AdWords

Широкото съвпадение е видът на съвпадение по подразбиране в Google AdWords и това, което показва рекламите ви до най-много хора. Когато използвате широко съвпадение, рекламата Ви отговаря на условията за показване всеки път, когато заявката за търсене на потребител на търсачката съдържа всяка дума от ключовата ви фраза; във всяко търсене. Ако на пример използвате широко съвпадение за „луксозен автомобил“, рекламата ви може да се покаже и когато потребител напише „луксозни автомобили“, „бързи коли“ или „луксозни апартаменти“. Google може също така да показва рекламата ви при заявки, използващи синоними – например рекламата ви може да се покаже, когато някой търси „скъпи автомобили“, които не включват нито един от термините в ключовата ви дума.

Тъй като широко съвпадащите думи са настроени да достигат до възможно най-широката аудитория, търсещите могат да виждат и да кликат върху рекламата ви дори когато заявяват неподходящи теми и тези разходи могат да се увеличат изненадващо бързо. Поради това че широкото съвпадение е вид на съвпадение по подразбиране, е важно да бъдете много внимателни. Ключовите думи с широко съвпадение са чудесен начин да се стимулират много кликвания, но рекламодателите трябва да следят отблизо своите отчети за заявките за търсене, за да се уверят, че не плащат за неподходящ трафик, който не конвертира. Например, погледнете тези реклами от Google, задействани от търсене на „пейки пиано“:

Две от показваните реклами са за други видове пейки, а друга за лампи за пиано. Те не съответстват добре на заявката за търсене. Можете да добавите отрицателни ключови думи, за да предотвратите показването на рекламата си при търсения, които не са свързани с бизнеса ви. За повече информация относно отрицателните ключови думи прочетете статията ръководство “Контролиране на разходите с отрицателни ключови думи”.

Ключови думи с додифициран широк вид съвпадение

Модифицираното широко съвпадение може да се разглежда като нещо средно между широкото съвпадение и по-рестриктивните видове съвпадения по-долу. То ви позволява да достигнете до една и съща широка аудитория, но с по-добър контрол, който вижда рекламата Ви като „заключва“ отделни думи в ключова фраза, използвайки параметъра „+“. Когато добавите знака плюс пред ключовата си дума, вие казвате на Google, че в заявката за търсене трябва да е включен този термин.

Да приемем, че сте активирали модифицирано широко съвпадение в AdWords за ключовата дума „гел батерии“. Ако добавите параметъра „+“ към думата „гел“, Google може да показва рекламите ви на заявки, които съдържат думата гел. Ако го добавите към думата „батерии“, заявките за търсене трябва да включват тази дума, преди рекламата ви да влезе в търга.

Ключови думи със съвпадение по фраза

Съвпаданието по фрази предлага част от гъвкавостта на широкото съвпадение, но подобно на модифицираното широко съвпадение, въвежда по-високо ниво на контрол. Рекламата ви ще се показва само когато потребител направи заявка за ключовата фраза с ключовите ви думи в точния ред, който въведете, но може да има други думи преди или след тази фраза.

Примерно, ако ключовата ви фраза е „домашни любимци“, рекламата ви може да се появи, когато потребителят е търсил „домашни любимци“, „отстъпки за домашни любимци“ или „домашни любимци на едро“, но не за търсене като „храна за домашни любимци“, „домашни птици“ или „изкуство“. Тъй като заявката може да съдържа текст преди или след вашите ключови думи, има известна гъвкавост, но оставяте много масивен трафик на масата.

Ключови думи точно съвпадение в AdWords

Точното съвпадение е най-конкретното и рестриктивното от видовете съвпадения на ключови думи в Гугъл Адуърдс. С този вид на съвпадение потребителите могат да виждат рекламата ви, само когато търсят с точната ключова фраза сама по себе си.

На пример, ако ключовата ви фраза е „черна коктейлна рокля“, рекламата ви ще се показва само когато потребителят търси „черна коктейлна рокля“ (тези думи в точно тази ред) и няма да се визуализира за ключови думи и търсения от вида „коктейлна рокля“, „черна рокля“ или „скъпа черна коктейлна рокля“. От друга страна, потребителите които кликват върху рекламата ви, когато търсят с това точно словосъчетание, е по-вероятно да се интересуват от вашия продукт или услуга. Така че използването на ключови думи с точно съвпадение при изграждането на рекламните ви групи може да намали нежеланите разходи и да поддържа високи проценти на реализации. Ще имате по-малко трафик в резултат на вашите ограничения, защото тези по-конкретни заявки за търсене имат по-малък обем на търсене и няма да получите толкова много общи импресии. Но и цената на клик ще е значително по-различна; по-ниска!

Как видовете съвпадения оказват влияние върху вашите AdWords резултати?

Видовете съвпадения могат да окажат голямо влияние върху ефективността на профила ви: те са контролът, който използвате, за да определите точно кои заявки за търсене да бидвате. Тъй като определяте кои видове съвпадение да се използват за всяка ключова дума, има няколко ключови компоненти, които да разгледате:

Ефективността към датата – Как дадена ключова дума или подобни ключови думи могат да ви дадат информация относно вида на съвпадението, което ще осигури най-добрата възвръщаемост на вашата инвестиция.

Конкурентите – Как вашите конкуренти предлагат при определени условия и структурират свои собствени акаунти, както и как функционирането на акаунтите им в миналото ще окаже влияние върху възвръщаемостта, която виждате от определени видове съвпадения.

Оферти – цената на кликване и цената на реализация са силно повлияни от офертите – често рекламодателите използват различни методологии за манипулиране на офертите и често предлагат повече или по-малко агресивност според вида на съвпадението. Това може силно да повлияе кой вид съвпадение е най-подходящ.

Структура на рекламни текстове и профили в AdWords – Много рекламодатели ще извлекат ключова дума „пари“ и ще я пуснат на видове широка фраза и точно съвпадение. Може дори да сегментират видовете съвпадения и да напишат конкретни реклами за всяка от тях.

Начинът, по който рекламодателят структурира акаунт, може да окаже огромно влияние върху производителността за различните видове съвпадения.

Оптимизирането и използването на видовете съвпадения в AdWords е от решаващо значение, защото ви позволява да достигнете до целевата си аудитория, като същевременно избягвате излишните разходи за нерелевантни кликвания. Научете повече за оптимизирането на видовете съвпадения в Ръководството за опции за съвпадение в AdWords.

Безплатни маркетинг стратегии за успеха на вашия Онлайн магазин
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Споделете статията

За автора

A passionate product marketing specialist and digital strategist. Expert at taking new ideas to market.

Four years of cross-industry experience in Business Management, Strategic Sales & Partnerships, Digital & Traditional Marketing. Interested in Marketing, Internet marketing, Digital communications, Consumer behaviour, Online games, HI-FI & Home Theater Solutions, Architecture, Hotel design and services.

Excellent communicator and team leader. Experienced salesman, marketer and project manager.

Коментари

Все още липсват коментари.

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ib9Z6 y069 l

Please type the text above:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Съвпадения на ключови думи в AdWords: Какви са видовете съвпадения при ключовите думи и как трябва да ги използвате?