Какво е PPC? Oснови на Pay-Per-Click Маркетинга

Независимо дали сте чували нещо за PPC рекламата или сте любопитни да научите повече за нея. Независимо дали знаете достатъчно, защото използвате платена реклама в интернет на ежедневна база като маркетирате своя бизнес или бизнеса на вашите клиенти, а може би и работодатели. Независимо дали сте сигурни в своите знания, но тъсите още информация по темата. Озовахте се на правилното място! Това е първият урок от Маркетинг Университет. Серия от 3 курса, която ще ви запознае със всичко което сте длъжни да знаете за платената реклама в интернет позната още като PPC реклама и как да го ползвате във ваша полза.

Първо, съм длъжен да дам дефиниция за PPC и да положа основите на темата, как работи платената реклама в скоби PPC. Е, да го направим!

Какво е PPC?

PPC е вид/разновидност на интернет маркетинга, чрез която рекламаторите плащат такса всеки път, когато тяхната е кликната (избрана) сред потока от органична информация на Гугъл, Фейсбук или друг уебсайт. Основното нещо, което трябва да запомните е, че това е начин да си купите посетители за вашия уебсайт и евентуално да им продадете продуктите или услугите си. Също така е важно да знаете, че е платеният начин за придобиване на нови клиенти се разграничава от така наречения „органичен“ начин на придобиване на клиенти.

Рекламирането в търсачки/сайтове като Google е най-популярната форма на PPC. Този метод на реклама, позволява на рекламаторите да бидват (наддават) в оказиона на търсещата машина Гугъл, когато някой човек търси информация чрез ключови думи свързани с вашия бизнес в нея. На пример, ако рекламираме (наддаваме) за ключовата дума „къща за гости„, нашата реклама може да се покаже на много висока позиция в резултатите на Google.

къща за гости близо до софия

Всеки път, когато рекламата ви е кликната, Google изпраща посетителите към вашия уебсайт. Това е и моментът в който Гугъл ви таксува съответна сума. Ако PPC рекламната ви кампания е настроена и работи правилно тази цена за клик може да бъде от порядъка на няколко стотинки (зависи от нишата в която се разива бизнеса ви и други променливи като сезонност, брой рекламатори и т.н.). С други думи, ако плащате 3 лв за клик, но кликът ви води до продажба на продукт с крайна цена 300 лева, от който имате добра надценка, тогава сте реализирали „дебела“ печалба.

Много са детайлите, през които трябва да минете, за да изградите печеливша PPC кампания. От изследване и подбиране на правилните ключови думи, до организирането им в добре структурирана кампания с рекламни групи (ad groups), както и до настройването на страниците към които ще води всеки клик от вашата реклама, познати още като (landing pages) – ландинг страници. Търсещите машини като Гугъл, Бинг и други, награждават рекламаторите, които създават релевантни и добре организирани PPC кампании. Питате се как? Много просто! Таксуват ги по-малко за всеки клик.

Ако вашите реклами и ландинг страници са полезни и удовлетворяват потребителите им (на Гугъл, Бинг, и т.н.), Google ще ви таксува много по-малко, което ще доведе до завишени печалби за вас и бизнесът ви.

Затова, ако искате да започнете да рекламирате и да придобивате клиенти плащайки си на най-популярните сайтове в Света, от изключително значение е да знаете, как да го правите правилно.

Какво е Google AdWords?

Гугъл Адуърдс е най-популярната система за платена реклама на Света. Платформата AdWords ви позволява да създавате реклами и да рекламирате вашите продукти и услуги в Гугъл, както и в други уебсайтове от групата на Гугъл. Примерно в Google Maps.

AdWords работи на PPC принципа. Потребителите на търсачката Google търсят информация за продукти и услуги в нея, изписвайки ключови думи в полето за търсене. При релевантно за вашия бизнес търсене, AdWords се активира и започва да извършва милиони изчисления, с които оценява и решава дали да визуализира вашата реклама и колко да стурва цената на клик в случай че някой човек я избере и желае да се запознае с предлаганите от вас продукти и услуги.

Всеки път, когато човек търси информация в Гугъл, системата им ви поставя в оказион, в който се съревновавате с всички останали рекламодатели и в последствие избира победители от всички тях, които да визуализира като най-близки резултати до съответното търсене. Така Google визуализира най-добрите резултати на първите 4 позиции от първата страница с резултати по съответната ключова дума.

Победителите, които се визуализират там, се подбират на база комбинация от десетки променливи фактори като: качество на ландинг страницата, релевантност на ключовите думи в рекламните групи и кампании, размерът на сумата, която се залага за всеки клик върху тези ключови думи и много други.

Още по-точно обяснено, рекламодателят, който се избира да се появи сред платените резултати към съответно търсене е рекламодателя с най-добър „AdRank“ – метрика използвана от Гугъл да изчисли и подбере най-добрият, чрез умножаване на други два ключови фактора – Цената на клик за всеки бид (най-високата цена, която всеки рекламодател е съгласен и може да си позволи да плати за клик) както и Качественият Рейтинг (Quality Score) – метрика, която взима под внимание множество други променливи фактори като какъв е процентът на хората, които са клкнали върху рекламата ви спрямо тези които само са я видяли, какво е качеството на ландинг страницата ви и други.

Тези изчисления, позволяват на рекламаторите да достигнат до потенциалните си клиенти на цена, която оправдава/съвпада с техните бюджети. С други думи, представете си, че рекламата в Google работи на принципа на наддаването.

инфографика

На практика, PPC рекламата чрез AdWords е доста ценна възможност, защото като най-популярната търсачка, Google получава огромни количества трафик всеки ден. Следователно и доставя най-голямо количество импресии и кликове на вашите реклами спрямо другите възможности за PPC. Колко често PPC рекламите ви ще се появяват в резултатите от търсенето на потенциалните ви клиенти зависи от какви ключови думи използвате и до каква степен желаете да участват при всяко търсене от страна на потенциалните ви клиенти. С други думи, какъв „match type“ сте избрали за всяка ключова дума от рекламните ви групи. Множество променливи фактори могат да повлияят върху резултатите от рекламната ви кампания, но ако се фокусирате върху следните няколко фактора, ще получите значително добри резултати.

Релевантност на ключовите думи: Изгответе списъци с релевантни ключови думи, изградете „стегнати“ – фокусирани рекламни групи и създайте хубави – възможно най-пълни с информация за клиента рекламни текстове.

Качество на ландинг страницата ви: Създайте оптимизирана ландинг страница с убеждаващо съдържание от текст, картинки и други. Обособете ясно и видимо бутон, чрез който приканвате потенциалните ви клиенти да извършат желано от вас действие (call to action button) и се придържайте изцяло към идеята, че с тази страница трябва да отговаряте достатъчно добре на клиентското търсене, че да можете да накарате хората които са попаднали на нея, да извършат следващата стъпка. На пример – покупка, записване за семинар, сваляне на книга или друго.

Quality Score – Качествен резултат на ключовите думи: Този рейтинг се ползва от Гугъл, за да оцени качеството и релевантността на вашите ключови думи, ландинг страници и PPC кампании. Рекламаторите с висок Quality Score събират повече кликове върху рекламите си на по-ниски цени.

Проучване на PPC ключовите думи

Проучването и търсенето на най-подходящите ключови думи за PPC реклама може да ви отнеме изключително много време. НО е от изключителна важност! Цялата ви рекламна кампания се гради около тези ключови думи и най-успешните AdWords рекламисти никога не спират да отсяват и обновяват своите рекламни кампании с най-добрите за тях ключови думи. Ако извършите проучване на ключовите думи еднократно, в момента в който създавате рекламната си кампания, е твърде вероятно да изпуснете десетки, а в някои случаи стотици други подходящи и ценни ключови думи с по-ниски цени за клик, които да ползвате във вашшите рекламни кампании и които да ви доставят още по-точни посетители и потенциални клиенти на вашия продукт или услуга.

Ефективният лист с ключови думи за PPC кампания трябва да е:

Релевантен – Със сигурност не желаете да плащате пари за посетители, които въобще не се интересуват от продуктите, услугите или друга информация свързана с вашия бизнес. Обаче, със сигурност искате да откриете таргетирани ключови думи, които ще реализират висок процент кликове на много добра, клоняща към много ниска цена и с които ще реализирате високи печалби. Всичко това означава следното. Ключовите думи, за които наддавате в оказиона на Google – AdWords, трябва да бъдат възможно най-близки по смисъл и значение с продуктите или услугите, които предлагате.

Изчерпателен – Проучването ви трябва да включва не само най-популярните и най-често търсени ключови думи във вашата бизнес ниша, но и такива, които са словосъчетание от по 3, 4 или повече ключови думи засягащи вашия бизнес. На английски език такива словосъчетания от ключови думи се наричат – long tail key words. Тези по дълги словосъчетания от релевантни за вашите продукти и услуги ключови думи са по-специфични и рядко ползвани при търсене в търсачката, но те повишават и подобряват цялостното представяне и оценка на акаунта ви. В допълнение, при тях има по-малко конкуренция, от което следва, че и цената която ще плащате на клик ще бъде значително по-ниска.

Експанзивен – PPC рекламата е обширна и постоянно развиваща се. Ще искате постоянно да отсеете и надградите вашите кампании, да създадете среда в която листите с ключовите ви думи постоянно да се разширяват и адаптират към търсенето на потенциалните ви клиенти.

Управление на вашите PPC кампании

Веднъж, следкато създадете новите си рекламни кампании, ще трябва да ги менажирате регулярно, за да сте сигурни, че работят ефективно във ваша полза. Всъщност, ежедневната поддръжка на вашия рекламен акаунт е гаранция за успехът му. Трябва постоянно да анализирате неговото представяне и да нанасяте следните корекции за да го оптимизирате:

  • Да добавяте ключови думи: Добавяйки нови ключови думи релевантни към вашия бизнес, ще разширявате обхвата на вашите рекламни кампании.
  • Да добавяте негативни ключови думи: Добавяйте ключовите думи които не са свързани с вашия бизнес, продукти и услуги като негативни ключови думи във вашите рекламни групи. Така ще подобрите релевантността на кампаниите си и ще намалите загубите на ненужно изразходвани пари за кликове, които няма да ви доведат потенциални клиенти.
  • Разделяйте рекламните групи: Подобрете процентът на кликанията върху рекламите си и Качественият Резултат на ключовите си думи, чрез разделяне на рекламните ви групи на няколко по-малки, по-релевантни рекламни групи. Така ще създадете по таргетирани рекламни послания и ландинг страници.
  • Ревизирайте скъпо струващите PPC ключови думи: Ревизирайте скъпите, но слабо представящи се ключови думи и в случай на необходимост ги изключете. Няма нужда да харчите пари за неработещи ключови думи.
  • Подобрете ландинг страниците си: Модифицирайте и обновете съдържанието на страниците си, добавете бутони приканващи към действие, подредете цялата информация по начин по който е най-лесно за потенциалните ви клиенти да работят с тях. Не изпращайте целия си трафик само към една ландинг страница – примерно: началната страница на вашия уебсайт.

Ще научите повече за тези елементи от управлението на PPC кампании във следващите статии от PPC курсът в Marketing U.

Обобщение на PPC

Ето, как най-обобщено на английски език описват в Уикипедия, какво е  Pay Per Click реклама:

Pay-per-click (PPC), also known as cost per click (CPC), is an internet advertising model used to direct traffic to websites, in which an advertiser pays a publisher (typically a website owner or a network of websites) when the ad is clicked.

Pay-per-click is commonly associated with first-tier search engines (such as Google AdWords and Microsoft Bing Ads). With search engines, advertisers typically bid on keyword phrases relevant to their target market. In contrast, content sites commonly charge a fixed price per click rather than use a bidding system. PPC „display“ advertisements, also known as „banner“ ads, are shown on web sites with related content that have agreed to show ads and are typically not pay-per-click advertising. Social networks such as Facebook and Twitter have also adopted pay-per-click as one of their advertising models.

However, websites can offer PPC ads. Websites that utilize PPC ads will display an advertisement when a keyword query matches an advertiser’s keyword list, or when a content site displays relevant content. Such advertisements are called sponsored links or sponsored ads, and appear adjacent to, above, or beneath organic results on search engine results pages, or anywhere a web developer chooses on a content site.

The PPC advertising model is open to abuse through click fraud, although Google and others have implemented automated systems to guard against abusive clicks by competitors or corrupt web developers.

Вече сте готови да започнете своята PPC кампания, продължете напред и научете как да настроите своя AdWords акаунт, тук.

Безплатни маркетинг стратегии за успеха на вашия Онлайн магазин
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Споделете статията

За автора

A passionate product marketing specialist and digital strategist. Expert at taking new ideas to market.

Four years of cross-industry experience in Business Management, Strategic Sales & Partnerships, Digital & Traditional Marketing. Interested in Marketing, Internet marketing, Digital communications, Consumer behaviour, Online games, HI-FI & Home Theater Solutions, Architecture, Hotel design and services.

Excellent communicator and team leader. Experienced salesman, marketer and project manager.

Коментари

Все още липсват коментари.

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

hqkcs oYsk vrU

Please type the text above:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Какво е PPC? Oснови на Pay-Per-Click Маркетинга