Ключови думи: Какво са ключови думи и защо са важни за PPC?

При Pay Per Click – „цена на клик” маркетинга всичко започва с определяне на важните за вас и вашият бизнес ключови думи.

Когато използвате Google или друга търсачка, въвеждате думи в полето за търсене, за да намерите това, което търсите. Резултатите, които Google връща, независимо дали са органични резултати или платени реклами, се визуализират защото са релевантни към думите от вашето търсене. Ако искате рекламите Ви да се показват на първа страница в резултатите, трябва да платите за конкретна ключова дума.

Ето защо, за да успеете с PPC рекламите („цена за клик”), трябва да сте сигурни, че сте заложили на правилните ключови думи. Този процес включва няколко променливи части:

 • Анализ на ключови думи за PPC („цена за кликване”) кампания – За да откриете релевантните за вашия бизнес ключови думи, трябва да използвате подходящите инструменти за проучване на ключови думи и да анализирате данните. Целта е, рекламите ви да се показват в резултатите от търсенето, когато хората търсят продукти или услуги, които са релевантни за вашия бизнес.
 • Групиране и организация на ключовите думи – Най-ефективните PPC профили организират ключовите думи в малки групи от тясно свързани ключови думи.
 • Отрицателни ключови думи – Отрицателните, познати още като негативни ключови думи са начин за филтриране на нежеланите кликвания. Когато добавите негативна ключова дума към рекланата си кампания или група, казвате на Google при какви търсения не искате да показва рекламите ви.
 • Оптимизиране на офертите по ключови думи – Всеки има ограничен бюджет, така че е важно да съсредоточите разходите си върху най-ефективните ключови думи и да не плащате повече от необходимото.

Както можете да видите, PPC не е просто въпрос на намиране на правилните ключови думи. За да получите висок рекламен ранг при ниски разходи, ще трябва да работите, за да постигнете релевантност в акаунта ви. Това означава:

 • Организирана структура на профила
 • Таргетирани, конкурентни реклами и
 • Оптимизирани целеви страници

Всички тези фактори ще допринесат за качествения рейтинг на ключовите ви думи – най-важният показател, който определя къде ще се показват рекламите ви и колко ще плащате за всяко кликване върху реклама.

Можете да научите повече за всички тези понятия по-късно в курса. Засега нека да се съсредоточим върху ключовите думи и как те функционират в PPC акаунта ви.

Ключови думи срещу заявки за търсене

При случаен разговор термините „ключова дума“ и „заявка за търсене“ често се използват и са взаимозаменяеми, но всъщност има разлика. Каква е разликата между ключова дума и заявка за търсене?

Ключовата дума е абстракция, която екстраполираме от няколко заявки за търсене.

Заявката за търсене е истинската дума или низ от думи, които потребителят на търсачката въвежда в полето за търсене.

Като маркетинг специалисти по търсене, това към което се насочвате са ключовите думи. Например, една от целевите ви ключови думи може да е „слънчеви очила“. Когато наддавате за клювови думи „слънчеви очила“, заявките за търсене, които задействат рекламата ви, може да включват варианти като „слънчеви очила за жени“, „слънчеви очила за авиатори“ или „слънчеви очила за малки лица“. „Тези заявки за търсене се връщат обратно към основната ви ключова дума.

Значение на групирането на ключови думи

Тъй като заявките за търсене имат толкова много варианти, най-добрите практики диктуват това, че маркетинг специалистите групират техните ключови думи в клъстери / рекламни групи.

Ефективното групиране и организиране на вашите ключови думи подобрява PPC стратегията ви като ви позволява да създавате по-подходящи, качествени и ориентирани към резултата рекламни групи, текстови реклами и целеви страници.

Най-лесният начин да започнете е да използвате инструмент за групиране на ключови думи, за да разбиете голям списък с ключови думи на по-малки групи по теми. След това можете да ги разбиете на още по-малки групи, образувайки йерархия, или дървовидна структура:

Групиране на ключови думи

Тази структура ще картографира кампаниите ви в AdWords и рекламните групи в тези кампании.

За да научите повече за стратегиите за групиране на думи, изтеглете нашата безплатна бланка „4 стъпки към по-добро групиране на ключови думи: Стратегии за по-ефективно и печелившо сегментиране на ключови думи“

Как ключовите думи работят за Вашите PPC реклами?

Вашите текстови реклами трябва да са свързани с ключовите думи, за които наддавате с цел да постигнете висок качествен рейтинг, който определя къде, на коя позиция в търсачката ще се показва рекламата ви и каква ще е цената на кликване.

Ключовата дума, за която наддавате трябва да се види в рекламата, с цел да покаже връзката едновременно на Google и на търсещия. Терминът, който търси потребителят ще се появи в удебелен шрифт в рекламата, така че използвайки ключовата дума, повече от един път наистина ще накарате рекламата Ви „да светне“.

Текстова реклама в най-проста версия

Типове съвпадения на ключовите думи

Когато наддаватe за ключови думи, вие имате възможност да кажете на Google, колко рестриктивен трябва да бъде когато напасва вашите реклами срещу подобни заявки за търсене. Има четири вида съвпадение на ключовите думи, от най-малко ограничително до най-рестриктивно:

 • Широко съвпадение: Това е подразбиращият се тип на съвпадението. Google ще напасне рекламата ви срещу най-голям брой възможни запитвания за търсене от страна на потребителите на търсачката. Например, ако наддавате за ключовата дума „масаж“, рекламите Ви може да се покажат, когато хората търсят по-дълги фрази които включат „масаж“, като „Тайландски масаж“ или „дълбок терапевтичен масаж“. Вашите реклами могат също да се показват и за тясно свързани търсения като „терапия с вулканични камъни“.
 • Модифицирано широко съвпадение: С модифицираното широко съвпадение можете да кажете на Google да показва рекламите Ви само когато има една или повече думи в заявката, предотвратявайки съвпадение на синоними. Ако наддавате за „+ масаж,“ само заявките включващи всъщност думата „масаж“ ще задействат рекламата ви.
 • Съвпадение по фраза: Този тип съвпадение ви позволява да кажете на Google да показва рекламата ви само когато заявката за търсене включва пълната фраза (думите трябва да се появат в този ред.) други думи могат да бъдат включени в заявките за търсене преди или след фразата.
 • Точно съвпадение: Най-ограничителния тип, точното съвпадение, казва на Google да напасва рекламите само на запитвания, които са абсолютно същите, дума по дума, както ключовата дума.

Ключовите думи с широко съвпадение имат предимството да позволяват максимален брой импресии и кликвания. Въпреки това, тези кликвания са по-малко таргетирани и е по-малко вероятно да конвертират. Колкото по-ограничителен е типа на съвпадението, толкова по-малко кликвания ще получавате, но трафикът ще бъде по-подходящ и по-таргетиран.

За да научите повече за типовете съвпадение на ключовите думи, изтеглете нашия безплатен бюлетин, „Пълно ръководство за напасване на AdWords Опции“

Инструменти за ключови думи, които да Ви помогнат по пътя

Word Stream предлага набор от безплатни инструменти за ключови думи, за да Ви помогне да започнете с анализа на ключови думи, организацията и управлението:

 • The Free Keyword Tool е лесен за използване, безплатен инструмент за откриване на ключови думи, който връща повече ключови думи, отколкото всеки един платен инструмент.
 • The Free Keyword Grouper взима списък с ключови думи, който му подавате и ги връща като групи ключови думи, готови за PPC кампании и оптимизирани за търсене уеб страници.
 • The Free Keyword Niche Finder е инструмент, който намира подходящи ключови думи и групира ключови думи в едно. Въведете термин за търсене на ключова дума, за да получите структурирани предложения за ключови думи и да намерите най-печелившите ниши за ключовите си думи.
  Сега, след като сте се погрижили за това как да се справите с ключовите думи, нека да преминем към следващия урок.

Лари Ким препоръчва:

След като вече сте научили за важната роля, която играят ключови думи в PPC, научeте най-добрите ми „9 начина да открият Вашите най-ефективни ключови думи – и започнeтe да спестяват пари от PPC днес!

Безплатни маркетинг стратегии за успеха на вашия Онлайн магазин
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Споделете статията

За автора

A passionate product marketing specialist and digital strategist. Expert at taking new ideas to market.

Four years of cross-industry experience in Business Management, Strategic Sales & Partnerships, Digital & Traditional Marketing. Interested in Marketing, Internet marketing, Digital communications, Consumer behaviour, Online games, HI-FI & Home Theater Solutions, Architecture, Hotel design and services.

Excellent communicator and team leader. Experienced salesman, marketer and project manager.

Коментари

Все още липсват коментари.

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rCD4 E R QPCg 26x

Please type the text above:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ключови думи: Какво са ключови думи и защо са важни за PPC?