Създаване на списък с отрицателни ключови думи: ръководство за начинаещи

Когато Томас Едисън е казал: „Възможността е пропусната от повечето хора, защото е облечена в работно облекло и изглежда като работа“, той не е говорил за отрицателни ключови думи. Докато платеното търсене не е сред различните области на експертиза на Едисън, мъдрите му думи най-категорично се отнасят до това, как да се изпълнява ефективна кампания в AdWords.

Независимо дали сте новодошли в AdWords или сте създавали и управлявали кампании с плащане на клик още откакто Google стартира платформата си през 2000 г. (с общо 350 клиенти), вероятно сте придобили опит и сте мислили много относно, кои ключови думи ще доведат до повече кликвания и по-високи реализации и продажби – да не говорим за ваканционна къща или вила около София, за която сте мечтали.

Въпреки това, малко фирми, отделят достатъчно време и енергия за изграждането на списък с отрицателни ключови думи, независимо от решаващата роля, която отрицателните ключови думи играят при максимизирането на ROI на кампаниите в AdWords. Нашето изследване показва, че почти половината от рекламодателите не добавят нито една отрицателна ключова дума към своите профили. Просто казано, те пропускат шансовете да увеличат ефективността на кампаниите си и да намаляр разходите си за цена на клик, поради това че стратегиите за отрицателни ключови думи често изискват време и на пръв поглед са маскирани като работа.

Спрете да пилеете пари, запретнете ръкави и се пригответе да обогатите Адуордс профила си с нови възможности добавяйки отрицателни ключови думи към него – точно като Едисон.

Отрицателни ключови думи 101

Вероятно вече знаете, че AdWords работи като търг и начина, по който се позиционират рекламите ви пред заинтересованите аудитории е чрез офериране на цена за всяка ключова дума. Ако офертата ви е правилна и рекламата ви е подходяща, имате шанс да се покажете в резултатите от търсенето на потенциалните ви клиенти. Уаааау!

Но как да предотвратите показването на рекламата си, когато знаете, че аудиторията не се интересува от вашите продукти или услуги? Точно това е ролята на списъкът с отрицателни ключови думи.

Приемете, че вашата фирма произвежда календари. Смята се, че потенциалните клиенти могат да търсят календар или месечен календар, когато търсят календар с котенца, замъци или котенца и замъци (и знаете, че някой някъде търси календар като този). Като такива, това са ключовите думи, за които вероятно ще наддавате като част от кампанията ви в Google AdWords.

По подобен начин, ако се опитвате да продавате хартиени календари, които можете да използвате, за да разкрасите кухнята или кабинета, няма да искате ключови думи като „онлайн календар“ или „календар за печат“ да задействат рекламите ви, затова трябва да ги изключите от кампанията си като отрицателни ключови думи. Отрицателните ключови думи казват на Google, кои заявки за търсене не са от значение за вашия бизнес, така че не можете да събирате рекламни импресии от търсения, които няма да доведат до продажби.

Тези два термина са добро място за стартиране, но ако сте доволни и оставите нещата така, все пак можете да губите (много) пари за неуместни ключови думи. Какво ще кажете за други фрази, които не биха довели до продажби, например „календар на маите“? Освен ако продуктът ви не притежава големи национални празници и пророчества в Месоамериканските дни, този и други подобни термини вероятно няма да доведат до възвръщаемост от инвестициите, но хората все пак биха могли да кликнат върху него, а по този начин ще губите пари от ценния си бюджет за реклама и ще се отдалечите от мечтаната ваканционна къща или вила.

Как да намерите отрицателни ключови думи

Един от най-добрите начини за намиране на отрицателни ключови думи е чрез изследване на наличните данни от заявки на потребители въз основа на начина, по който хората търсят. Това може да стане чрез отчета на Адуордс за планиране на ключови думи (Keyword Planner) и отчетът показващ търсените думи от хората (Search Terms Report).

Намиране на отрицателни ключови думи с инструмента за планиране на ключови думи

Инструментът на AdWords за планиране на ключови думи има за цел да ви помогне да намерите ключови думи, за които да оферирате, а не да ги изключвате. (Google няма нищо против, ако отделите няколко допълнителни долара за кликвания, от които не се нуждаете.) Можете да го използвате и за намиране на идеи за отрицателни ключови думи за вашия списък. Когато търсите термин като „календари“, ще видите списък с подобни търсения на ключови думи заедно с някои данни за обема им на търсене и конкуренцията.

Ако виждате термини в списъка, за които знаете, че не се отнасят към бизнеса Ви (например „безплатни“ и „печатни“), помислете дали да ги добавите към списъка с отрицателни ключови думи.

Намиране на отрицателни ключови думи с отчета на думите за търсене

Отчетът на думите за търсене ви показва действителните заявки за търсене, които хората са въвели в Google, за да задействат рекламите ви. След като сте разбрали категорично за видовете заявки за търсене, които са задействали рекламата ви, можете да започнете да събирате списъци с положителни и отрицателни ключови думи. Този метод може да доведе до някои стабилни резултати.

Можете например да сортирате резултатите от отчета за думите за търсене с най-голям брой импресии, който ви предоставя списък с най-популярните заявки за търсене, които задействат рекламите ви. Тези данни могат да бъдат допълнително разгледани, за да видите кои термини имат по-висок процент на кликване и проценти на реализации. Дори и предположенията, които сте предположили, че могат да работят във ваша полза, може да не са толкова добри, колкото си мислите. Ако случаят е такъв, трябва да обмислите да ги добавите към списъка си с отрицателни ключови думи дори и да изглежда, че те са тясно свързани с вашия бизнес или продукт.

За някои хора е достатъчно да направят това веднъж, но не и вие. Подобно на Силвестър Сталоун, който спринтира по стъпалата на Музея на изкуствата в Филаделфия в „Роки“, само най-доброто е достатъчно добро за вас. Но какво друго можете да направите?

Бъдете креативни със списъка за негативни ключови думи

Отплаща се да сте креативни, когато създавате списъци с отрицателни ключови думи. Тази концепция създава страх в сърцата на някои хора.

Хайде да се върнем към примера ни с календара. Може би си мислите, че сте си спестили хиляди левове в разходите на Цена на клик, като включите „календар на маите“ като отрицателна ключова дума, но има много повече възможности за премахване на излишни кликвания. Например, потребител, който търси „календар момичета“, може да търси информация за:

• Британският филм със същото име през 2003 г. с участието на Дам Хелън Мирън.
• По-малко известната комедийна драма „Календар Момиче“ от 1993 г., с участието на Джейсън Прийстли.
• Песента от 1961 г. на Нийл Седака.
• Нещо по-рисково. 😉

Независимо от намеренията им, те вероятно не се интересуват от календари на котенца, носещи сламени пуловери, поставени срещу драматични панорами на Корк. Ако не включите „календарни момичета“ като отрицателна ключова дума, те могат да ви струват пари.

Напишете си домашната работа: Конкурентно проучване за отрицателни ключови думи

Извършването на търсене с Google на основните ти ключови думи е друга отлична начална точка за откриване на още по-негативни ключови думи. Всичко, което се показва на първите няколко страници, е информация, която Google счита за подходяща за търсенето. Така че, ако видите неща, които не са подходящи, добавете тези думи към списъка си.

Използване на отрицателен инструмент за ключови думи

Безплатеният инструмент за отрицателни ключови думи на компанията WordStream е друг безценен ресурс при създаването на списъци с отрицателни ключови думи. Трябва само да въведете ключова дума, свързана с бизнеса си и след това да изпитате удоволствие и/или да се шокирате от резултатите.

Този инструмент търси в тяхната база данни с над 1 трилион ключови думи, за да създаде обширни списъци с думи за търсене, които могат или не могат да бъдат свързани с бизнеса ви. Така ви помага да прецизирате списъка си с отрицателни ключови думи. Инструментът връща резултатите в клъстери, а не в отделни случаи на отрицателни термини, като например отчета „Условия за търсене“ и можете да прегледате и качите тези промени директно в профила си в AdWords, като спестявате време и усилия.

Други инструменти които могат да ви помогнат да разширявате постоянно списъка си с отрицателни ключови думи са: Soovle, например, ви дава кратък преглед на общите термини за търсене в редица сайтове, които вероятно няма да са от полза за вашата кампания от типа цена на клик, още подходящи инструменти за проучване са YouTube, Netflix и Wikipedia.

Как да добавите отрицателни ключови думи към профила си в AdWords

По настоящем трябва да имате силен и обширен списък с отрицателни ключови думи, но за да започнете да пестите пари от нерелевантни кликвания, трябва да ги добавите в профила си. За да научите как, разгледайте това ръководство от Google.

Приемете истината за отрицателните ключови думи

Установихме, че стратегията за отрицателни ключови думи е официално важна стъпка и че трябва да отделите време и усилия за съставяне на списъка си с отрицателни думи за търсене. Но може би си седите, мислейки: „Вече знам всичко това. Стратегията ми за отрицателни ключови думи е херметична.“ Някои от участниците, които участваха в нашето скорошно състезание за класиране и получаване на платени игри, със сигурност мислят така. Въпреки това, за много от фирмите, които влязоха, опитът беше най-малкото за отваряне на очите. (Вижте нашия казус с големия победител тук.)

В началото на конкурса участниците бяха помолени да включат програмата за оценка на ефективност на PPC кампании на WordStream. След 30 дни те отново го пуснаха, за да видят как резултатите са се изменили. Като цяло, рекламодателите добавиха 29% повече текстови реклами, 109% повече рекламни групи и 663% повече ключови думи въз основа на резултатите от първоначалната оценка, но това не е най-вълнуващата част. През първите 30 дни след получаването на първия си отчет участниците в сайта добавиха 103 410 повече отрицателни ключови думи, средно около 186 допълнителни отрицателни думи за търсене на профил.

Страхотно, нали? Помислете за всички спестени пари! Вие също бихте могли да вземете хиляди долари годишно от Google, така че започнете да работите върху разширяването на списъка с отрицателни ключови думи.

Безплатни маркетинг стратегии за успеха на вашия Онлайн магазин
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Споделете статията

За автора

A passionate product marketing specialist and digital strategist. Expert at taking new ideas to market.

Four years of cross-industry experience in Business Management, Strategic Sales & Partnerships, Digital & Traditional Marketing. Interested in Marketing, Internet marketing, Digital communications, Consumer behaviour, Online games, HI-FI & Home Theater Solutions, Architecture, Hotel design and services.

Excellent communicator and team leader. Experienced salesman, marketer and project manager.

Коментари

Все още липсват коментари.

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UlIk Z q nOl7 W

Please type the text above:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Създаване на списък с отрицателни ключови думи: ръководство за начинаещи