Пълно ръководство за проследяване на реализациите в Google AdWords

Кампанията ви в Google AdWords работи и рекламите ви и ключовите думи започват да генерират впечатляващ брой кликвания. Страхотно! Но ако не сте инсталирали инструмент за проследяване на реализациите в AdWords, няма да можете да видите колко от тези кликвания всъщност водят до продажби.

Проследяването на реализациите е мощен инструмент в AdWords, който ви позволява да определите до каква степен вашата рекламна кампания генерира потенциални клиенти, продажби, изтегляния, регистрации по имейл и други ключови действия за вашия бизнес. Данните, записани чрез проследяването на реализациите, Ви позволяват да определите кои области от Вашата кампания работят и кои не, за да можете съответно да оптимизирате офертите си, рекламния текст и ключовите си думи.

В зависимост от бизнеса дадено действие може да се отчете като реализация: когато клиент направи покупка чрез уебсайта Ви, регистрира се за бюлетин, попълни онлайн проучване или формуляр за връзка, изтегли приложение или бележник, набере телефонен номер от мобилен телефон и така нататък. След като установите какви действия на клиентите искате да проследявате като реализации, ще трябва да направите само няколко прости и безплатни стъпки, за да стартирате проследяването на реализациите за кампанията Ви.

Проследяване на реализациите в AdWords: Основната настройка

Настройката за проследяване на реализациите включва генериране на малко HTML код в AdWords, който вмъквате в уебстраницата на сайта си, която клиентите посещават веднага след завършването на реализацията (например страница „Потвърждение на поръчката“ или „Благодарим за Вашия имейл“).

За да започнете, кликнете върху раздела „Инструменти и анализ в AdWords“ и изберете „Реализации“ от падащото меню, което показва страницата „Всички реализации“. Кликнете върху раздела „Реализации“, след което кликнете върху бутона + Реализация, за да създадете първата си реализация.

Ще бъдете подканени да попълните формуляр, който ще помогне на AdWords да генерира подходящия HTML код, който да вмъкнете в уеб страницата си.

Посочете името на реализацията, например „Изпращане на формуляр за контакти“, ако искате да проследявате колко пъти посетителите попълват формуляра за връзка с Вашия сайт.

След това изберете източника на реализация. Вашият избор са:

1) уеб страница. (Ако искате клиентите да извършат действие на уеб страницата Ви – например онлайн покупка, изпращане на формуляр за контакт или посещение на страницата.)

2) Обадете се на място. (Ако искате клиентите да се обаждат на телефона Ви от мобилно устройство.)

3) Изтегляне на приложение. (Ако искате клиентите да изтеглят приложението Ви.)

Ето по-подробно описание на всеки от трите източника на реализация:

1) Реализации на уеб страници

Изберете най-точната категория реализации от падащото меню: Покупка/Продажба, Регистрация, Преглед на ключова страница (т.е. страницата Свържете се с нас) или Друго. (Кликнете върху изображението, за да го увеличите.)

Изберете езика за маркиране. HTML е стандартният избор, но проверете с уеб програмиста си, ако една от другите алтернативи (CHTML, XHTML, WML) е по-подходяща, особено ако използвате мобилен сайт.

След това въведете стойност за реализацията. Можете да зададете сума ръчно, като 10, ако продавате електронни книги с по 10 лв. всяка. Ако продавате много различни продукти, можете също така да настроите инструмента за проследяване на реализациите, за да записвате стойности на пазарската кошница, които се променят динамично в сайта. (Тази функция е обяснена по-подробно в раздела за напреднали по-долу.)

Индикатор за проследяване

Активирането на индикатора за проследяване води до появяването на ненатрапчиво съобщение на сайта Ви, което позволява на посетителите да разберат, че посещенията им на сайта Ви се проследяват от Google. Показването му е по желание и можете да се откажете от показването на съобщението, избирайки опцията „Да не се добави известие към генерирания за моята страница код“. Ако го изберете (по подразбиране изборът е „да“), можете да замените стандартното съобщение със свое собствено и да персонализирате външния вид на съобщението, като промените размера (единичен ред на текста спрямо два реда), цвета на фона на страницата и езика.

Няма време да прочетете това? Тогава го свалете за по-късно. Изтеглете PDF файла тук.

На следващата страница ще получите HTML код, който ще трябва да поставите в страницата на сайта си, за която искате да проследявате реализацията, например страницата „Благодарим Ви за посещението“. Ако някой друг е отговорен за извършването на промени в уебсайта Ви, можете да го изпратите по имейл с персонализирани инструкции.

2) Обадете се на място

Ако уебсайтът Ви позволява на клиентите да се обаждат на Вашия бизнес телефонен номер директно от смартфоните си, можете да използвате проследяването на реализациите, за да проследявате колко пъти се осъществява повикване. Прегледайте подобни стъпки по-горе, за да генерирате кода си, след което ще трябва ръчно да поставите HTML маркери „onclick“ в кода, предоставен от Google.

Маркерът „onclick“ за прост текстов телефонен номер изглежда така:

Етикетите на Google за маркиране

Заменете телефонен номер с телефонния номер на фирмата си и текста „Call Now“ с какъвто и да е текст, който искате да използвате.

Маркерите „Onclick“ могат да се използват и с бутони (отново заменете примерните телефонни номера със собствените си):

маркери за проследяване на реализациите

А когато връзката ви „Извършване на обаждане“ е персонализирано изображение в GIF (заменено „call_now_button.gif“ с името на вашия gif файл и заменете примерните телефонни номера с вашите собствени):

маркер onclick за gif

3) Реализации на приложения

AdWords може да проследява изтеглянията на приложение за Android през магазина на Google Play и, до известна степен, приложенията за iOS чрез Apple App Store. (Кликнете, за да уголемите.)

ЗАБЕЛЕЖКА: Проследяването на приложения за iOS не е налице за кампании в Google Търсене или в дисплейната мрежа на Google – само за рекламите, които се показват в мобилни приложения чрез дисплейната мрежа.

За да настроите проследяването на реализациите за приложение за Android, ще бъдете помолени за „Име на пакета“ на приложението. За да го намерите, отворете страницата на приложението в Google Play Магазин. Копирайте URL адреса. Номерът на пакета е информацията след детайлите? Id = string, и преди string & feature = string. Например текстът, маркиран в жълто в примерния URL адрес по-долу, е Името на пакета:

play.google.com/store/apps/details?id=com.manodio.android.dartsworldcup.free&feature=more_from_developer

Изрежете и поставете този текст в полето „Име на пакета“. За да проверите дали работи правилно, кликнете върху връзката „Преглед в Android Market“ и трябва да се свържете към страницата на приложението в Google Play. Ако получите грешка или страницата не е намерена, сте я въведели погрешно.

Няма друг код за копиране или поставяне за този. Конвертирането на приложения за Android трябва да започне да се проследява за около 24 часа.

Анализиране на данните за реализациите в AdWords

Може да видите информация за реализациите си от раздела „Кампании“ на ниво рекламна група, реклами и ключови думи. Кликнете върху раздела Графи, след което върху Реализации, за да персонализирате кои колони се показват. (Кликнете върху изображението, за да го увеличите.)

Някои от основните колони включват:

Реал. (1 на кликване): брои всеки път, когато получавате една или повече реализации от едно кликване върху реклама. Можете да използвате този номер, за да приближите броя на новите клиенти, които получавате.

Цена/реал. (1 на кликване): Показва вашата цена (колко сте похарчили за кликвания), разделена на общия брой реализации. Това Ви помага да измерите възвръщаемостта на инвестициите (ROI). В идеалния случай би трябвало да харчите по-малко за кликванията, отколкото да печелите от реализациите.

Реал. процент (1 на кликване): Показва процента на кликванията, довели до реализации. Колкото по-висок е процентът, толкова по-ефективни са рекламите или ключовите думи.

Преобразуване чрез показване: Измерва колко пъти клиентът е гледал, но не е кликнал върху него, а след това е преминал с реализация.

Проследяване на реализациите в AdWords: Разширени опции

Проследяване на реализациите от пазарска кошница за уеб сайтове

Проследяването на покупки, чиито стойности не сте настроили ръчно, включва въвеждането на основния проследяващ код, предоставен от AdWords, и модифицирането му с допълнителен код, уникален за вашата конкретна платформа за електронна търговия, като например eBay или PayPal. Всеки сайт прави нещата малко по-различно и затова е най-добре да прочетете конкретни помощни файлове за сайта си за електронна търговия. Най-добре е да не опитвате това, освен ако нямате работещи познания за уеб програмирането и HTML.

Когато това е настроено правилно, статистическите данни за стойността на реализациите, като обща стойност на реализациите и цена на кликване, ще отразяват реалните приходи на продуктите, които сте продали, за разлика от статичната стойност.

Разширени настройки за реализациите: реализации след показване и премахване на дублирането в търсенето

Чрез разширените настройки, когато настройвате реализациите на уеб сайтове или повиквания на място, опцията „Прозорец на реализациите след показване“ се показва, когато човек вижда рекламата Ви, но не кликва върху нея, след което посещава сайта ви по-късно и завършва преобразуване – с други думи, може да са били повлияни от рекламата Ви и да се върнат и конвертират по-късно. Можете да зададете това за проследяване за определен период от време между виждането на рекламата Ви и конверсията от 1 до 30 дни или за друг период от време.

Активирането на дублирането на търсене означава, че една реализация няма да се брои два пъти както като реализация след показване, така и като реализация след кликване, ако например клиентът първо види реклама в дисплейната мрежа и кликне върху текстова реклама преди извършване на преобразуването. Когато това е активирано, превръщането ще се отчита само като реализации с кликване.

Настройване на оптимизатора на реализациите

По подразбиране настройката за редуване на рекламите Ви е настроена така, че да се оптимизира за кликванията, което означава, че AdWords ще показва рекламите, за които смята, че най-вероятно ще доведат до кликване. Ако проследявате реализации, можете да промените тази настройка, за да оптимизирате реализациите, което означава, че рекламите, които най-вероятно ще доведат до реализации, ще се показват по-често в търга.

За да промените настройката, отворете раздела „Настройки“ и преминете надолу до секцията „Разширени настройки“. Отворете падащото меню „Реклама“: ротация, ограничаване на честотата, кликнете върху „Оптимизиране за реализации“ и кликнете върху „Запазване“.

Назад в раздела „Реализации“ можете да кликнете върху „Настройки“ и след това върху „Редактиране на настройките“, за да промените показателя за офертата за реализации, който показва на оптимизатора на реализациите дали да се съсредоточи върху реализациите от едно кликване или от няколко кликвания.

Анализиране на данните за реализациите с „фунии“ за мрежата за търсене

След като проследяването на реализациите е започнало да работи от няколко седмици, можете да използвате анализите за „фуниите“ за търсене, за да проследите подробните данни за реализациите, като например колко време е изминало между моментът, в който клиентите кликнали върху рекламата Ви за първи път и моментът на конверсията. Така ще видите и колко пъти клиентите са видяли рекламата преди да конвертират.

Достигнете до „фуниите“ за търсене, като кликнете върху „Инструменти и анализ“, след това върху „Реализации“, след което върху връзката „Фунии за мрежата за търсене“ в долната лява част на прозореца „Реализации“.

Анализирането на тези данни може да Ви помогне да придобиете представа за това как клиентите се държат на уеб сайта Ви.

Отстраняване на неизправности при проследяването на реализациите в AdWords

Графите за реализации не показват данни

Може да отнеме до 24 часа преди данните за реализациите да започнат да се показват в AdWords. Ако след 24 часа реализациите все още не са отчететни е възможно все още да не са е имало конверсии. Един от начините да проверите това е да преминете сами през процеса на реализация, като кликнете върху рекламата си, когато се появи и  предприемате каквото и да е действие, за да задействате реализацията в сайта си. Ако след още 24 часа това Ваше действие не се е отчело, проверете дали HTML кодът е инсталиран правилно. Може да се наложи да инсталирате допълнителни плъгини или да преместите кода в друга част на страницата.

Данните не са 100% точни

Ако клиентите нямат активирани „бисквитки“ в браузъра си, когато кликват върху рекламата Ви и завършат реализация, проследяването на реализациите няма да работи. Повечето хора сърфират в мрежата с включени „бисквитки“, но ако изберете да показвате връзката Индикатор за проследяване на уеб сайта си, посетителите могат да се откажат от проследяването на реализациите, като деактивират „бисквитката“ на тракера за проследяване на реализациите.

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако промените някоя от настройките на реализациите в AdWords, това ще промени нейния код и ще трябва да поставите новия код в уеб страницата.

Кампанията получава много кликвания, но малко реализации

Кампаниите, получаващи много кликвания и малко реализации, може да са със слаба възвращаемост на инвестициите (ROI), ако рекламите струват повече, отколкото бизнесът печели обратно чрез реализации. Разглеждането на данните за „фуниите“ в мрежата за търсене и преглеждането на рекламния текст и ключовите думи може да Ви помогнат да разберете защо клиентите не успяват да конвертират, след като са стигнали до уеб сайта Ви.

Привлекателна ли е целевата страница? Дали уеб сайтът затруднява потребителите да навигират до страницата за реализация? Рекламите и ключовите думи създават ли очаквания за продукт, който уеб сайтът не предоставя (например, рекламите Ви се показват, когато клиент търси „евтини чанти“, но ги отвежда към уеб сайт, който продава скъпи дизайнерски чанти?). Опитайте се да се поставите в „обувките“ на клиента, за да разберете защо клиентите, които кликат върху Вашите реклами, не се движат по целия път.

Имате още въпроси относно проследяването на реализациите в AdWords? Задайте ги в коментарите!

Безплатни маркетинг стратегии за успеха на вашия Онлайн магазин
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Февруари 19, 2018 / PPC

Споделете статията

За автора

A passionate product marketing specialist and digital strategist. Expert at taking new ideas to market.

Four years of cross-industry experience in Business Management, Strategic Sales & Partnerships, Digital & Traditional Marketing. Interested in Marketing, Internet marketing, Digital communications, Consumer behaviour, Online games, HI-FI & Home Theater Solutions, Architecture, Hotel design and services.

Excellent communicator and team leader. Experienced salesman, marketer and project manager.

Коментари

Все още липсват коментари.

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

azAI1 Sy1A fAg

Please type the text above:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Пълно ръководство за проследяване на реализациите в Google AdWords