Качествен рейтинг: Какво означава качествен рейтинг и как влияе на PPC?

Ако се опитвате да усъвършенствате PPC кампаниите си, имате нужда от добро познание за качественият рейтинг. Това е така, защото той оказва огромно влияние върху цената и ефективността на Вашите платени рекламни кампании в мрежата за търсене.

Точно както кредитният Ви рейтинг може да влияе върху това дали отговаряте или не на условията за вземане на заем и колко висок да е лихвеният Ви процент. Качествения рейтинг на Google влияе върху ефективността на Вашите PPC реклами и колко плащате за всяко кликване върху тях.

качествен рейтинг - quality score

Какво представлява качествения рейтинг?

Качественият рейтинг е рейтингът на Google за качеството и приложимостта, както на вашите ключови думи, така и на PPC рекламите. Той се използва за определяне на цената ви на кликване (CPC) и умножена по максималната ви оферта, за да определите степента на рекламата си в процеса на рекламния търг. Качественият ви рейтинг зависи от множество фактори, включително:

Честотата на кликване (CTR) зависи от

 • Значението на всяка ключова дума за нейната рекламна група.
 • Качество и приложимостта на целевата страница.
 • Значението на рекламния Ви текст.
 • Вашата историческа ефективност в профила в AdWords.

Никой извън Google не знае колко точно „тежи“ всеки фактор в алгоритъма за качествен рейтинг, но знаем, че честотата на кликване е най-важният компонент.

Когато повече хора виждат рекламата ви и съответно кликват върху нея, това е силна индикация за това, че рекламите Ви са подходящи и полезни за потребителите. Съответно, Google ви се отплаща с:

 • Високо рекламно класиране
 • По-ниски разходи

Ползите от подобряването на качествения рейтинг на Google

Чрез анализирането на хиляди PPC профили  знам, че качественият рейтинг има пряка връзка с успеха на PPC. С оптимизирането на вашия качествен рейтинг, ще се настройвате акаунта си за по-висока възвращаемост от инвестициите (ROI). Това е така, защото по-високият качествен рейтинг взаимодейства с по-ниската цена на реализация!

Цената за реализация е различна от тази на кликване! Тя не е толкова, колкото плащате за всяко кликване. Тя е цената, която плащате, когато някой предприеме действието, което искате да предприеме, независимо дали се регистрира за безплатен пробен период или за покупка на продукт. Тъй като не всяко кликване води до реализация, цената на реализация обикновено е по-висока от цената на кликване.

За щастие, силният качествен рейтинг намалява както цената на кликване, така и цената на реализация.

Качествен рейтинг
Като цяло, колкото е по-висок качествения ви рейтинг, толкова по-ниска е цената на реализация. Не забравяйте, че високия качествен рейтинг е начинът на Google да покаже, че вашата PPC реклама отговаря на нуждите на вашите потенциални клиенти. Колкото по-добре сте в удовлетворяването на нуждите на перспективата, толкова по-малко Google ще ви таксува за кликване върху рекламата.

Качествен рейтинг и спестяванията

Как увеличавате качествения си рейтинг?

Тъй като качественият рейтинг определя къде и колко често се показват рекламите ви, важно е да увеличите оценките си, като работите последователно в профила си. Това може да се постигне, като се съсредоточите върху няколко ключови области:

 • Анализ на ключови думиОткрийте подходящи ключови думи, които да добавите към кампаниите си, включително възможности за дългосрочни цели, които могат да допринесат за по-голямата част от общия ви трафик.
 • Организация на ключови думиРазделете ключовите си думи в тясни групи, които могат да бъдат по-ефективно обвързани с отделни рекламни кампании.
 • Подобряване на рекламния текст – Изпробвайте рекламното копие на PPC, което е по-насочено към отделните ви рекламни групи. По-ефективните реклами получават по-висок CTR, един от най-добрите начини за подобряване на качествения рейтинг.
 • Оптимизиране на целевите страници – Следвайте най-добрите практики на целевата страница, за да създадете страници, които се свързват директно с рекламните Ви групи и да осигуряват сплотено преживяване за посетителите, от ключовата дума до реализацията.
 • Добавяне на отрицателни ключови думи – непрекъснато проучвайте, идентифицирайте и изключвайте на неподходящи думи за търсене (отрицателни кл. думи), които губят бюджета ви.

Както можете да видите, качественият рейтинг е преди всичко мярка за релевантност, а подобряването на качествения рейтинг на ключовите думи е въпрос на структуриране на вашите НПК кампании в малки, добре организирани и тясно свързани групи от ключови думи. По-доброто проучване и организация на ключови думи естествено ще подобри качеството и специфичността на вашите реклами и съдържание на уебсайта, което ви позволява да насочите точната аудитория, която е най-вероятно да търси вашите предложения.

Ниският качествен рейтинг на AdWords е преди всичко резултат от прекъсване на връзката между ключовите думи, рекламните групи, рекламния текст и съдържанието на целевата страница. Високият качествен рейтинг идва естествено, когато даден профил в AdWords съдържа организирани ключови думи в подходящи групи от ключови думи, рекламен текст, който съответства на определени рекламни групи и целеви страници, които се свързват с офертата на рекламния текст. Въпреки че няма лесен, безупречен отговор за подобряването на формулата ви за качествен рейтинг, отделянето на особено внимание на уместността значително ще подобри вашите резултати.

Още ресурси за качествен рейтинг

Искате да научите повече за това как функционира качественият рейтинг и как да увеличите оценките си? Разгледайте следните ресурси:

Хакване на AdWords: Как да постигнете (почти) перфектен качествен рейтинг: Научете характеристиките на профилите в AdWords със свръх висококачествен рейтинг на качеството (и как можете сами да ги постигнете).

Пълно ръководство за супер ниски цени на кликване: Качественият рейтинг до голяма степен се определя от честотата на кликване, поради което е толкова важно да напишете мощни реклами, които да привличат вниманието на хората. В това безплатно ръководство ще научите какво прави добра CTR и как да повишите собствената си CTR, за да създадете реклами с страхотни качествени рейтинги и ниски разходи за кликване.

Безплатни маркетинг стратегии за успеха на вашия Онлайн магазин
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Споделете статията

За автора

A passionate product marketing specialist and digital strategist. Expert at taking new ideas to market.

Four years of cross-industry experience in Business Management, Strategic Sales & Partnerships, Digital & Traditional Marketing. Interested in Marketing, Internet marketing, Digital communications, Consumer behaviour, Online games, HI-FI & Home Theater Solutions, Architecture, Hotel design and services.

Excellent communicator and team leader. Experienced salesman, marketer and project manager.

Коментари

Все още липсват коментари.

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

j4LR6 CE6L PY

Please type the text above:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Качествен рейтинг: Какво означава качествен рейтинг и как влияе на PPC?