Честота на кликване (CTR): Обяснения на понятието “честота на кликване” за PPC

В интернет маркетинга, CTR означава честота на кликване. Показател, който измерва броя на кликовете, които рекламодателите получават върху техните реклами спрямо броя на импресиите, които са реализирали същите тези рекламни текстове.

Постигането на висока честота на кликване е от съществено значение за да имате успех с PPC (цена на клик), защото това пряко влияе както на качествения рейтинг и цената, която плащате всеки път, когато някой кликне върху рекламата ви при търсене. Дали вашият рейтинг на честота на кликване ви спира или е достатъчно висок?

В този урок за честота на кликването ще научите:

 • Как точно се изчислява честотата на кликване (CTR)?
 • Защо честотата на кликване е важна за вашият маркетинг акаунт за плащане на клик?
 • Какво представлява добрата честота на кликване за AdWords PPC (плащането на клик) и как можете да получите такава честота?

Какво е честота на кликване, все пак?

CTR или честота на кликване е показател, който представлява процент от количеството кликове върху вашите PPC (цена за клик) реклами. Този показател, по-точно е, процентът на хората, които виждат рекламата ви (импресии) и след това кликват върху нея. Формулата за честота на кликване изглежда така:

(Общ брой кликване върху рекламата) / (Общ брой импресии) * 100 = Честота на кликване (CTR) в проценти (%)

Пример: (13 клика / 1000 импресии) * 100 = 1.3 % честота на кликване

Като цяло, можете да видите вашата честота на кликване от таблото за управление на вашата PPC сметка. Висока честота на кликване означава, че голям процент от хората, които виждат рекламата Ви, са кликнали върху нея.

Защо честотата на кликване е от значение?

Честотата на кликване е важна за профила ви в Ад Уърдс, защото това пряко влияе върху качествения Ви рейтинг на вашия рекламен акаунт и управляваните през него реклами.

Честота на Кликване срещу Качествен Рейтинг
Google AdWords и други търсещи маркетинг платформи предлагат ценови отстъпки за реклами, които предлагат висока релевантност. Едно от средствата за това е да се предложи висок качествен рейтинг на рекламите, с висока AdWords честота на кликване:

 • Високите цени за кликване водят до висок качествен рейтинг.
 • Висок рейтинг за качество позволява да се подобри или да се запази позицията на рекламата при по-ниски разходи.
 • Освен това, ако рекламирате при подходящи заявки, постигането на висока честота на клик означава, че задвижвате възможно най-голям брой хора към вашето предложение.

Каква е „добрата“ честота на кликване?

Това е предмет на разгорещени спорове.

От чисто статистическа гледна точка, добрата честота зависи от няколко неща. Обърнете внимание на отговора на този въпрос в Yahoo за „Какво и колко е добра честота на кликване върху рекламата ми?“:

Честният отговор на въпроса е: „Зависи“. Честотата на кликване естествено ще варира в различните кампании, та дори и от дума на дума. Всичко, участващо в начина, по който се показва рекламата ви играе роля- от рекламното копие до класиране на рекламата на страницата с резултати.

Така че, ако искате да имате „висока“ честотата на кликване, наистина няма магическо число. Средна честота на кликване ще варира в зависимост от индустрията и очакваната от вас честота на кликване зависи от позицията на рекламата ви, наред с други фактори.

По-долу ще намерите показатели за средна честота на кликване в AdWords във 20 от най-често срещаните индустрии.

Средна честота на кликване върху рекламите на компании от 20 индустрии - бенчмарк

Средната честота на кликване в AdWords е 1,91% за търсене и 0,35% за показване. Но средното е просто: средно. Така че, като правило, добрият процент на кликване в AdWords е 4-5% + в мрежата за търсене или 0,5-1% + в дисплейната мрежа.

Най-общо казано, както споменахме по-горе, вие искате да постигнете възможно най-високата честота на кликване върху рекламите ви.

Кога по-високите нива на кликове върху рекламата ви водят до по-лоши резултати за бизнеса ви?

Ако ключова дума не е подходяща за вашия бизнес или не води до продажби (не реализира малко или никакви продажби), то високите нива на кликове връху рекламата показваща се по тази ключова дума / термин СА ЛОШИ ЗА БИЗНЕСЪТ ВИ. Причината е следната:

 • Плащате за всеки клик върху тези неподходящи думи
 • Множеството кликове ви генерират повече разходи за реклама
 • Понякога реализирате кликове върху ключови думи, които са твърде скъпи и не ви носят приходи, дори в случаите в които конвъртват.
 • Нерелевантните термини и ключови думи изразходват излишно вашите пари и не ви носят ползи в развитието на бизнеса.

Това е и причината поради която високият брой кликове върху рекламите ви не винаги означава че води до положителни резултати за бизнеса ви. Това от което имате нужда е висок CTR върху важните за вас и вашия бизнес ключови думи.

 • Релевантност – Засяга текстът на рекламата ви, ландинг страницата ви и цялостното предложение (промоцията ви).
 • Достъпност – Ключови думи, клоито няма да бъдат с твърде високи цени за клик.

Затова в заключение, добър CTR означава да таргетирате правилните ключови думи и да накарате възможно най-много хора да кликнат на рекламите ви задействани от тези ключови думи.

Постигане на високи нива на кликове с вашите рекламни послания

За да постигнете високи нива на кликове върху вашите реклами сте зависими от:

 • Изключително добре подбрани ключови думи (релевантни за вашите продукти и услуги).
 • Кликовете върху тях да бъдат ценово ефективни.
 • Да изпозвате инструменти и методики за интегрирането на ключови думи и рекламни текстове към ландинг страниците си.
 • Да имате възможността бързо и ефективно да сегментирате групите си с ключови думи и да генерирате нови по-тясно таргетирани групи.

Запомнете, колкото по-високо е нивото на кликване върху рекламите ви (CTR), толкова по-добър ще бъде Качественият ви рейтинг (Quality Score). Високия качествен рейтинг е един от най-добрите предсказатели за успешна (PPC) рекламна кампания.

Безплатни маркетинг стратегии за успеха на вашия Онлайн магазин
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Споделете статията

За автора

A passionate product marketing specialist and digital strategist. Expert at taking new ideas to market.

Four years of cross-industry experience in Business Management, Strategic Sales & Partnerships, Digital & Traditional Marketing. Interested in Marketing, Internet marketing, Digital communications, Consumer behaviour, Online games, HI-FI & Home Theater Solutions, Architecture, Hotel design and services.

Excellent communicator and team leader. Experienced salesman, marketer and project manager.

Коментари

Все още липсват коментари.

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

IvrFC S2Cr jIG

Please type the text above:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Честота на кликване (CTR): Обяснения на понятието “честота на кликване” за PPC