Цена на клик (CPC): Какво означава цена на клик за PPC

Цената на клик (Cost Per Click) се отнася до действителната цена, която плащате за всяко кликване върху рекламите ви от маркетинговите ви кампании. Така, плащате за всеки клик.

В този урок ще научите:

 • По-задълбочено определение за цената на клик.
 • Защо плащането на клик „CPC“ е важно за вас и вашите рекламни кампании?
 • Как да намалите цената си на клик като поддържате (или дори подобрявате) нивата на трафик и реализации (продажби)?

Всяко кликване върху някоя от текстовите Ви реклами от кампаниите с плащане на клик води до посещение на вашия уебсайт или ландинг страница и/или друго взаимодействие с предлаганите от вас продукти или услуги. Всяко кликване от кампании с плащане на клик представлява внимание от човек, който търси нещо което предлагате. Това внимание е това, което купувате като рекламодател. Затова е много важно да отбележите два фактора:

 • Какъв вид внимание ще получите след това?
 • Колко плащате за него?

Как се изчислява цената на кликване?

Действителната формула за цена на кликване в Google AdWords е:

(Конкурентен рекламен ранг/Вашият качествен рейтинг) + .01 = Действителна цена на клик

Една елегантна формула за CPC

Като рекламодател, вашата цена на кликване винаги ще бъде по-малка или равна на максималната ви оферта, тъй като това е средна стойност на офертите за серия конкуренти за определен период от време. Поради начина по който функционира търга на Google AdWords, действителната цена на клик е силно повлияна както от вас, така и от рекламния ранг на най-близкия конкурент, максималната оферта и качествения рейтинг.

В търга на AdWords – максималната оферта, качественият рейтинг и рекламният ранг засягат Цената на Клик.

Каква е средната цена на клик в AdWords?

Средната цена на клик се различава значително по индустрии и тип бизнес, но средната цена на клик за всички индустрии е около $2. По-долу можете да намерите средни показатели за цената на клик за общо 20 индустрии, участващи и борещи се за рекламно място в търсенето и показването на рекламите през AdWords:

Средна честота на кликване върху рекламите на компании от 20 индустрии - бенчмарк

(Индекси на индустрията на AdWords: Цена на Клик в индустрията)

Ако средната ви цена на кликване е по-висока от тези показатели, вероятно плащате твърде много.

Значението на цената на кликване на рекламата в мрежата за търсене

Цената на кликване е важна, защото това е числото, което ще определи финансовия успех на вашите платени рекламни кампании в мрежата за търсене на Гугъл и колко ще струват те в AdWords.

Възвръщаемостта на инвестицията, независимо дали плащате над или под тази цена за всяко действие, ще зависи от това, колко плащате за кликванията върху рекламите ви и какъв вид качество (има се предвид качеството на препратените потенциални клиенти) получавате за тази инвестиция.

Тъй като общата възвръщаемост на инвестициите в кампаниите ви се определя от това, колко плащате за кликванията и качеството на трафика, който посещава вашия сайт, важно е да помислите за цената на клик както по отношение на разходите, така и по отношение на стойността. Искате да идентифицирате и насочите кликвания, които са както евтини, така и ценни.

Намаляване на Цената на Клик при поддържане на стойност

И така, как да намалите цената която плащате за всяко кликване като същевременно поддържате (или дори подобрявате) стойността на вашите посещения?

Тук влизат два основни пътя на действие:

 1. Повишаване на качествения рейтинг – Google е създал автоматизирана система, която предлага ценови отстъпки за добре управляваните рекламни кампании настроени да работят на принципа – плащане на клик с висок качествен рейтинг. Понастоящем профилите с оценка на качеството от 6 или по-висока (средната оценка днес е 5) получават намаление с 16-50% от цената на всеки клик, докато отчетите с 4 или по-нисък качествен рейтинг показват увеличение с 25-400% в Цената за Клик!
 2. По-висок качествен рейтинг е равен на по-ниска цена на клик; по-ниска цена на действие.

Увеличете шансовете си за драстично намаляване на цената на кликване, като се придържате към най-добрите практики за качествения рейтинг. Кои са те?

Най-добри практики за намаляване цената на клик:

 • Увеличете процента на кликване (CTR), като създавате непреклонни и подходящи реклами.
 • Изградете тясно свързани рекламни групи.
 • Оптимизирайте рекламния текст и целевите страници, които говорят за индивидуалното намерение за търсене.

Разширяване на обхвата ви – Чрез откриването на нови подходящи и ценни кликвания, разпределението на бюджета ви ще бъде значително подобрено. За да направите това, ще трябва да намерите нови ключови думи за плащане на клик и възможности за търсене в рекламата. Но, не можете просто да се разширявате, без да отстранявате некачествените ключови думи. Трябва едновременно да премахнете неподходящи или скъпоструващи кликвания от кампаниите си!

Подобрете обхвата си – Постоянното обогатявайте списъците си с отрицателни ключови думи в AdWords. Системата на Гугъл помага да се контролира средната Цена на Клик чрез филтриране на трафика от търсещите хора, които е малко вероятно да конвертират. След като добавите нови ключови думи към профила си в AdWords не забравяйте да премахнете губещите такива.

Когато насочвате само към ключови думи, които работят добре и са подходящи за вашия бизнес, това гарантира, че:

 • Вашите разходи са защитени – Намаляването на разходите за кликване не е полезно, ако плащате ниски цени за неприложими кликвания. Отрицателните ключови думи задават на кампаниите ви за „лащане на клик“, кои термини да се пропускат от рекламната кампания и да не се показват в резултатите от търсенето, поради което запазвате бюджета само за подходящи търсения.
 • Вашият качествен рейтинг се подобрява – Ако ключовите ви думи са ясно свързани с рекламния текст, целевите страници и офертите ви, процентът на кликване и другите фактори за качествения рейтинг ще бъдат повлияни положително. Това ви дава по-ефективни, от гледна точка на разходите, кликвания (не забравяйте, до 50% намаление на Цената на Клик!), както и на думи за търсене, които е по-вероятно да конвертират.

Ниската цена на кликване е ключът към успеха при CPC, защото в крайна сметка се отразява на цената на реализация. Ще научите повече за това в следващия урок.

Безплатни маркетинг стратегии за успеха на вашия Онлайн магазин
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Септември 13, 2017 / PPC / Tags: , , , , ,

Споделете статията

За автора

A passionate product marketing specialist and digital strategist. Expert at taking new ideas to market.

Four years of cross-industry experience in Business Management, Strategic Sales & Partnerships, Digital & Traditional Marketing. Interested in Marketing, Internet marketing, Digital communications, Consumer behaviour, Online games, HI-FI & Home Theater Solutions, Architecture, Hotel design and services.

Excellent communicator and team leader. Experienced salesman, marketer and project manager.

Коментари

Все още липсват коментари.

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SDmst MCtm U

Please type the text above:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Цена на клик (CPC): Какво означава цена на клик за PPC