6 стъпки за изграждане на AdWords акаунт с брилянтна структура

Така, шефът ви ви възлага задачата да изградите фирмен профил в AdWords. Сърцето ви потъва в долната част на гърдите ви. Ретроспекция от час по математика в гимназията, в който се опитвате да решите задача, която изглежда нерешима (защото не сте учили достатъчно), се появява отново от ума ви.

Хей! Успокойте се! Изграждането на профил не е толкова смущаващо, колкото изглежда. Да, интерфейсът на AdWords понякога може да бъде малко труден за навигация, но това ръководство е стъпка по стъпка и ще ви запознае с всичко, което трябва да направите, за да създадете добре структуриран акаунт. Също така не забравяйте, че структурата на профила ви не е постоянна и вероятно ще продължи да се променя и да се развива с течение на времето.

Защо структурата на акаунта е важна?

Нека да направим крачка назад – какво означава структура на профила и защо е толкова важна?

Радвам се, че попитахте. Просто казано, начинът, по който структурирате профила си, ви позволява да контролирате как искате да се задействат рекламите ви и кога и къде искате да се показват. Нямайки добре структуриран профил е като да се опитвате да карате кола, която не е построена правилно – аварии ще се случат, постоянно.

Ако акаунтът ви е добре структуриран, тогава:

 • Ще сте уверени, че търсенията, които задействат рекламите ви, са подходящи за вашата аудитория.
 • Ще доведе до по-добър качествен рейтинг на ключовите думи, което от своя страна води до по-добри резултати на рекламната ви кампания и по-ниски разходи. Качественият рейтинг е по същество мащабът на това, колко ви харесва Google (и вярвайте ми, че искате Google да ви обича!).
 • Добрата структура е лесна за поддръжка и лесно можете да я оптимизирате.
 • Ако профилът ви е бъркотия, вероятно ще се изгубите в бъркотията. Резултати ви ще са слаби (или никога няма да бъдат добри) а оптимизирането ще някакъв ад. Така че, вземете в предвид организацията (и собствения си разум), когато структурирате профила си.

6 критични компонента за структуриране на AdWords профил

Важно е да имате пълно разбиране за всеки компонент от структурата на AdWords профила, преди още да сте сънували, че започвате. Затова, нека бързо да прегледаме кои са те:

1. Кампании: Освен ако профилът ви не е много голям, обикновено ще имате едва няколко кампании, които обхващат по-широки теми. Всяка кампания ще съдържа рекламни групи, които съдържат ключови думи, които свързват текстовите ви реклами и насочват към целевата ви страница. Обикновено препоръчвам да решите, какви да са темите за кампаниите въз основа на начина, по който искате да разпределите маркетинговия си бюджет, след като настроите бюджета си на ниво кампания.

2. Рекламни групи: Във всяка кампания ще създадете подходящи рекламни групи, които ще бъдат много по-конкретни. Няма препоръчителен брой рекламни групи, които да има в рамките на кампания, но не прекалявайте, тъй като това ще увеличи бюджета необходим за кампанията ви, за да захрани толкова много рекламни групи, ключови думи, реклами и целеви страници. Рекламните групи съдържат ключови думи (препоръчва се не повече от 10-20), тези ключови думи ще задействат текстовите ви реклами (2-3 на всяка рекламна група) и след това ще се насочват към съответната целева страница.

3. Ключови думи: Ключовите думи ще попаднат под всяка рекламна група и са много важни за контролиране на начина, по който се задейства рекламата ви, когато някой въведе в полето за търсене в Google. Това търсене се нарича „заявка на търсене“, която след това е съчетана с ключова дума, която след това задейства дадена реклама. Всяка ключова дума ще има максимална цена на клик, тип на съвпадението и качествен рейтинг, свързан с нея. Необходимо е да проведете задълбочено проучване на ключови думи, да придобиете конкретно разбиране за типовете съвпадения и да прекарате време, като усъвършенствате и оптимизирате стратегията си по ключови думи във времето.

4. Отрицателни ключови думи: Те са значително пренебрегвани от рекламодателите, но са от решаващо значение и трябва да се създават и да се надграждат такива думи, за да се избегне харченето на пари за неподходящи търсения. Особено, ако използвате ключови думи с по-широко съвпадение и/или модифицирано широко съвпадение, е много вероятно да извлечете някои напълно неподходящи заявки за търсене, които съвпадат с ключовите думи и рекламите ви. Продължете да създавате списъка си с отрицателни ключови думи и да проверявате отчета си за заявки за търсене, за да идентифицирате нови негативни думи и словосъчетания.

5. Рекламен текст: Това е действителният текст, който ще се появи, когато рекламата ви се задейства. Всяка рекламна група трябва да има 2-3 реклами на рекламна група, насочващи към същата целева страница. Важно е да следвате указанията на AdWords, за да получите одобрението на рекламите си. Направете A/B тест на рекламите си в течение на времето и наистина подчертайте ползите от офертата си, за да обедините конкуренцията си в резултатите от търсенето.

6. Целеви страници: Последно, но не на последно място, имате целеви страници. Посоката, която всяка реклама ще насочва търсещите (вероятно страница на сайта ви с оферта или подканваща фраза). Препоръчвам да бъдете много стратегически с целевите си страници, като се уверите, че всяка реклама насочва към изключително подходяща страница, която отразява не само ключовите думи, които оферирате в тази рекламна група, но и рекламния текст, който се показва в SERP. Целесъобразността и оптимизирането на целевата страница са от решаващо значение, за да видите успеха с НПК. Ако не сте сигурни колко добре са създадени вашите целеви страници, препоръчвам да ползвате програмата на WordStream Landing Page Grader.

Сега, след като разгледахме основите, нека да влезем в това, което трябва да направите, когато изграждате профила си. Ако сте напълно нови в AdWords, започнете да създавате профил. Тази част трябва да е доста ясна, но следвайте това ръководство, ако имате нужда от помощ.

1. Отделете време, за да решите как искате да бъде структуриран профила ви

Този въпрос възниква постоянно: Каква е перфектната структура на AdWords профил? Мразя да го разбивам, но вярно е, че няма магическа рецепта за структуриране на профил и повече от една стратегия може да се окаже успешна. За щастие има няколко различни метода, които работят добре:

 • Въз основа на структурата на уебсайта Ви: Как е структуриран уебсайтът ви? Имате ли различни раздели и/или страници за различни продукти или предложения? Оценявате ли някои страници на продукти като по-важни сравнено с други страници? Ако уебсайтът ви е добре структуриран (което трябва да бъде), тогава има смисъл структурирането на профила ви в AdWords по подобен начин.
 • Въз основа на предлагани продукти/услуги: Това, вероятно е същото като структурата на уебсайта ви, но помислете за различните си услуги или предлагани продукти и структурирайте профила си по подобен начин. Да речем, че продавате тенис оборудване, бихте искали да създадете кампания за тенис ракети, топки за тенис, тенис дрехи и т.н. След това в кампанията за тенис ракети можете да създадете отделни рекламни групи за марките, които продавате, или може би за размера или пола, за които е предназначена ракетата. Разгледайте различните си предложения и решете кои от тях са най-ценни. Има ли голямо търсене на тенис раници онлайн? След това може да искате кампания за тенис раници с по-висок бюджет. Прекарайте известно време в картографирането на продуктите си и решете как искате да разпределите бюджета си между кампаниите.
 • Въз основа на местоположението: Дали локацията е важна за вашия бизнес? Може би сте адвокатска кантора, която има няколко локации в Англия или може би продавате курсове за развитие в големи градове, вариращи от Лондон до Токио. Ако насочването по местоположение е важно, тогава структурата се основава на това. Например, създайте кампания в Лондон, за да продадете курса си за личностно развитие само на онези, които са в определен радиус на града.

Разбира се, има много други тактики за структуриране на профила ви, но всичко е свързано с отделянето на време, за да излезете с рационална структура, която да бъде лесна за управление, проследяване и оптимизиране, за да получите най-добри резултати с течение на времето. Затова отделете време да обмислите различни структуриращи техники и да решите коя е най-добрата за вашия бизнес. След като сте решили, бих препоръчал действителното картографиране на структурата на лист хартия или в документ в Excel, за да получите пълна визуализация на кампаниите и рекламните групи, които ще създавате.

2. Провеждане на анализ на ключови думи

Вече сте изготвили красива структура на профила с теми на кампании и теми от рекламни групи. Сега е време да запълните тези рекламни групи с ключови думи, но как да избере кои ключови думи да използвате? Може би, просто случайно избиране на ключови думи, които звучат свързани? Хм, не съвсем, не е това подходът, който ще предприема. Трябва да направите някои задълбочени проучвания по ключови думи, за да сте сигурни, че избирате ключови думи, които не са твърде конкурентни или имат нисък резултат от качеството или обем на търсене.

Започнете, като преминете през всяка рекламна група и запазите организиран списък в документ в Excel. След това използвайте инструмента за планиране на ключови думи на Гугъл Keyword Planner), за да намерите подходящи ключови думи за всяка рекламна група. Не забравяйте, че е най-добре да започнете с малък брой ключови думи, които използвате за всяка рекламна група (10-20 максимум). Но защо? Не е ли най-добре да наддавате на повече ключови думи, за да получите по-добри резултати? Представете си парти, прекалено претъпкано, храната е била изядена, преди да можете да получите каквото и да било, едва можете да се движите без да дишате, а другите участници вероятно ви настъпват по краката, дори не осъзнавате, че сте били там. Google реагира по същия начин, когато твърде много ключови думи са в рекламна група – партито е прекалено претъпкано и шансовете за получаване на трафик и резултати от всяка ключова дума са незначителни. Също така ще искате да използвате различни видове съвпадения, колкото по високо оферирате, толкова по-рестриктивни ще сте с всеки тип съвпадение.

След като въведете списък с ключови думи за всяка рекламна група, е време да се потопите и да започнете да изграждате.

3. Създайте първата си кампания

Сега, след като сте прекарали известно време в очертаването на структурата на профила с подробен списък с ключови думи, е време да подготвите топката и да изградите първата си кампания. Започнете с тази, която е с най-висок приоритет и след това се спуснете от там към следващите.

Първото нещо, което ще искате да направите, е да прегледате настройките на кампанията си. Тази част звучи очевидно, но рекламодателите са склонни да правят невнимателни грешки, които могат да струват огромна част от маркетинговия бюджет. Внимавайте и преместете внимателно настройките си. Проверете двойно следните елементи:

 • Тип: Ще бъдете автоматично включен в мрежата за търсене с опция за дисплейната мрежа. Тази опция работи добре за определени рекламодатели, които се опитват да постигнат възможно най-голям обхват, но имайте предвид, че това ще позволи на Вашите текстови реклами да се показват извън търсенето в дисплейната мрежа на Google (т.е. различни сайтове в мрежата). Обикновено предпочитам да запазя търсенето и показването отделно, така че бих препоръчал да изберете „Само за мрежата за търсене“.
 • Местоположение и език: Уверете се, че сте насочили вниманието към подходящите клиенти за тази кампания!
 • Стратегия за офериране: освен ако не искате Google да управлява шоуто, препоръчвам ръчно офериране, за да имате груб контрол върху бюджета си. Ще бъдете автоматично абонирани да позволите на AdWords да зададе офертите Ви, така че не забравяйте да промените това.
 • Стандартна оферта и бюджет: Стандартната оферта е просто максималната ЦнК, която ще бъде обвързана с всяка ключова дума, която добавяте. Това може лесно да бъде променено за всяка ключова дума, която най-вероятно ще искате да направите, така че да я зададете на номер, който ви е удобно да плащате на кликване. Бюджетът е още по-важен. Изчислете колко сте готови да изразходвате на ден за тази кампания с маркетинговия бюджет, който сте предоставили на AdWords, за да ви помогне да решите.

4. Създайте първата си рекламна група и текстова реклама

За да стартирате кампанията си правилно, трябват реклами (ух!). Както показахме преди, рекламите са обвързани със списък от ключови думи в рекламна група, така че първото нещо, което трябва да направите, е да създадете нова рекламна група. В раздела „Кампании“ в AdWords ще видите раздел „Рекламни групи“ и червен бутон „Рекламна група“. Изберете това и направете справка с предишната си работа, за да назовете първата си рекламна група (например, върнете се към нашия пример за тенис, може би тази рекламна група е „Тенис ракети за жени“).

След това ще трябва да създадете първата си реклама, защото разбира се, рекламната група няма да може да се показва, освен ако няма поне една реклама в тази група. За да започнете да създавате рекламни текстове, имайте предвид следните съвети:

 • Лимит на знаците: Google лесно ще ви предупреждава, когато превишавате ограничението на знаците, но да напомним, че заглавието на рекламата може да съдържа 25 знака, описателен ред 1, 2 и показваният Ви URL адрес за 35, а не трябва да се притеснявате за целевия си URL адрес.
 • Уместност: Вашият рекламен текст трябва да отразява ключовите думи и текста на целевата страница, към който се насочва рекламата. Ако кандидатствате за обща ключова дума като „тенис обувки“ и рекламата Ви прочита „Женски тенис обувки“, търсещите мъже ще бъдат обезкуражени и няма да кликват върху рекламата Ви. Ясно показвайте целевите си ключови думи в заглавията и описателните редове на Вашия рекламен текст.
 • Най-добри практики: Няма да премина през всички най-добри практики в рекламния текст, но има толкова много неща, които можете да направите, за да запишете рекламата си пред конкурент. Например, добавяне на специални оферти с номера (хората обичат номерата), като се използва период в края на описателен ред 1 (това пренавива линия 1 в заглавието, когато рекламата се показва в горната част на страницата и е доказано, че може да увеличете CTR), като капитализирате всяка буква и списъкът продължава. Така че проверете нашите различни проучвания и рекламни текстове за най-добри практики – има тонове съдържание там.
 • Следвайте указанията на Google за одобрение на реклами: Повярвайте ми, не искате да получите неодобрение на рекламата си. Това не е краят на света, ако го направите, но може да се отрази отрицателно върху производителността, да забави показването на рекламите и със сигурност да не направи Google щастлив (не забравяйте, че искате да сте здраво с Google). Уверете се, че сте прочели следните общи причини за неодобрение на реклами и ги избягвайте като чумата.
 • Директно към най-подходящата целева страница: В един идеален свят вече ще имате целеви страници, създадени за всяка изпълнена рекламна група. Ако не, ще отделям известно време и ресурси, за да създам целеви страници за конкретни рекламни групи. Това може да звучи абсурдно, но ако целевата страница, към която е насочена търсещият, не е свързана с рекламата, върху която е кликнал, тогава шансовете за връщане към Google са високи.

5. Добавете релевантен списък с ключови думи в рекламната група

На същия екран ще видите бяло поле, озаглавено „Ключови думи“, където ще искате да добавите към списъка на създадените по-рано ключови думи. Напомняме, че този списък трябва да бъде кратък (не повече от 10-20 ключови думи) и е изключително подходящ за рекламния текст и целевата страница, към които се насочват потребителите. Също така имайте предвид, че по подразбиране новите думи се добавят при широкото съвпадение. За да определите видовете на съвпадението, използвайте указаните пунктуационни знаци например използвайте котировки около „ключова дума фраза“, скоби, за да посочите точно съвпадение, плюс знаци за + уточнете + модифицирани + широки и широки ключови думи могат просто да бъдат добавени, както е.

След като вече сте създали рекламна група с реклами и ключови думи, ако искате да влезете, за да добавите още ключови думи, отворете рекламната група в лявата странична лента и след това отворете раздела „Ключови думи“ и изберете червения „+“ Ключова дума“.

След като приключите със създаването на първата си рекламна група, рекламен текст и списък с ключови думи, изберете Запазване и продължаване на фактурирането.

Поздравления! Създадохте успешно първата си кампания, рекламна група, текстова реклама и списък с ключови думи, но все още не сте излезли от гората

6. Създайте една или две допълнителни реклами в рекламната си група и коригирайте настройките на рекламите

След като всичко започна да работи в първата Ви рекламна група, трябва да създадете поне още една или две реклами. Искате да пуснете поне две или три реклами във всяка рекламна група, за да сравните ефективността. Вашите реклами трябва да са подобни, но просто да са формулирани малко по-различни – може би да поставите подканващата фраза на друго място или да подчертаете различна ключова точка във всяка реклама. Това ще ви позволи да изпробвате рекламите си и да видите какво звучи с вашата аудитория. Имайте предвид, че все пак искате да следвате точките, изброени в #4, по отношение на създаването на рекламен текст, но просто сте направили всяка реклама малко по-различна.

За да създадете нова реклама, първо се уверете, че сте в секцията „Кампании“ в профила си в AdWords, в лявата част на страницата изберете рекламната група, която току-що създадохте, и отворете раздела „Реклами“. От тях изберете + Реклама и започнете да създавате новата си текстова реклама.

След като всички реклами са създадени за тази рекламна група, ще искате да се придвижите до настройките на кампанията, като изберете кампанията в лявата лента и след това изберете настройките. Оттам ще забележите „Метод на доставка“ – това уточнява как искате рекламите Ви да се показват в SERP. Уверете се, че рекламите Ви се доставят при стандартна доставка, за да не изразходвате твърде бързо бюджета си през целия ден.

Една последна настройка, която трябва да коригирате, е „Доставка на реклами“. Тази настройка определя начина на завъртане на рекламите Ви. Бих препоръчал да завъртите рекламите си за неопределено време, за да можете да ги сравнявате равномерно, за да видите кой рекламен текст е по-силен от вашата аудитория.

Какво следва?

Както е обяснено по-горе, ще искате няколко рекламни групи на кампания, за да разпространите съответните ключови думи в подгрупите на темата на кампанията. Връщайте се към картата на профила, която създадохме в началото на изграждането, и продължете да изграждате вашата звездна структура на профила.

Какви успешни стратегии сте намерили при изграждането на профил в AdWords или Bing?

Чувствайте се свободни да оставите коментар, въпросите или неща, които ви притесняват по-долу. Аз съм тук, за да помогна!

Безплатни маркетинг стратегии за успеха на вашия Онлайн магазин
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Споделете статията

За автора

A passionate product marketing specialist and digital strategist. Expert at taking new ideas to market.

Four years of cross-industry experience in Business Management, Strategic Sales & Partnerships, Digital & Traditional Marketing. Interested in Marketing, Internet marketing, Digital communications, Consumer behaviour, Online games, HI-FI & Home Theater Solutions, Architecture, Hotel design and services.

Excellent communicator and team leader. Experienced salesman, marketer and project manager.

Коментари

Все още липсват коментари.

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

wNMp5 sP5M 3Vh

Please type the text above:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 стъпки за изграждане на AdWords акаунт с брилянтна структура