AdWords Remarketing: Пълно ръководство с най-добрите практики

AdWords Remarketing: Пълно ръководство с най-добрите практики

Откакто ремаркетингът в AdWords стартира през 2010 г., той стана по-ефективен с нови функции и функционалности, като стартира като просто създаване на списъци в Google Анализ и достигна до «Динамичен ремаркетинг». Тези непрекъснато усъвършенстващи се функционалности са спомогнали рекламодателите да създават и оптимизират кампании за ремаркетинг чрез най-добрите практики. Тази статия предлага пълен списък с най-добрите практики и съвети и ще Ви помогне да извлечете максимума от кампаниите си за ремаркетинг в AdWords.

Преди да започнете с ремаркетинга…

Помислете за тези съвети преди в действителност да започнете да създавате списъци и кампании за ремаркетинг.

Управлявайте очакванията на клиентите, като зададете ясни цели за ремаркетинг.
При всички проекти за дигитален маркетинг, трябва да сте сигурни в целите си, преди да се потопите в ремаркетинг. Това ще Ви помогне да управлявате очакванията на клиента си (или шефа си) и да се уверите, че „всички говорят на един език“! Например, Вашият клиент може да е използвал някога стандартен РРС и да очаква ремаркетингът да предостави същите резултати.

Уверете се, че клиентът Ви е наясно, че ремаркетингът няма да постигне тонове на реализации само с едно кликване и е малко вероятно да доведе до големи нива на трафик по същия начин, по който могат да се извършват и PPC рекламите Ви. Важно е да знаят, че ремаркетингът ще спомогне за разпознаването на бранда им от потребители, които вече са посетили сайта им, и чудесно повлиява върху реализациите, въпреки че често рекламата от ремаркетинг не е последното нещо, което води до покупка.

Стратегия за ремаркетинг

Голяма част от времето, което имате за настройка на ремаркетинг проекта, трябва да се изразходва за планиране на стратегията Ви за ремаркетинг и списъците, които ще изградите.

Дали ремаркетингът ще работи за бизнеса Ви, зависи от списъците, които създавате и как ги използвате, затова не бързайте.

Целите на проекта Ви ще Ви помогнат да определите какви списъци да създадете, но може да намерите някои полезни примери, тук:

Актуализирайте Вашата политика за защита

Преди да добавите кода за ремаркетинг към уебсайта си и да започнете да създавате списъци, най-добрата практика е да актуализирате Декларацията си за поверителност, така че да декларира, че ползвате „бисквитката“ на DoubleClick. Можете да добавите нещо подобно към правилата:

„DoubleClick: Използваме кодове за ремаркетинг на Google Анализ, за да регистрираме, когато потребителите кликат конкретни страници или предприемат конкретни действия на уебсайт. Това ни позволява да осигурим таргетирана реклама в бъдеще. Ако не желаете да получавате такъв тип реклама от нас, можете да се откажете, като използвате страницата за отказване на DoubleClick или страницата за отказване от съответната страница.“

Също така, можете да проверите Ръководството на Гугъл за Политиката за поверителност, за да сте сигурни, че Вашата страница е съобразена с изискванията.

Най-добрите практики за създаване на ремаркетинг в AdWords

Поставяне на код за ремаркетинг в уебсайта Ви

Има два вида кодове за настройване на ремаркетинг в AdWords: код за ремаркетинг в Google Анализ и код за ремаркетинг в AdWords.

Бих препоръчал да използвате кода за ремаркетинг в Google Анализ вместо версията на AdWords, тъй като има допълнителна полза – позволява Ви да използвате поведението на посетителите в рамките на критериите за списъка. Можете например да създадете списък и да го насочвате към потребители в определено географско местоположение, които са останали на сайта поне 3 минути, като използват кода на Google Анализ. Кодът на AdWords позволява списъците да се изграждат въз основа на страници, прегледани на сайта Ви.

Ако планирате да използвате динамичен ремаркетинг, трябва да използвате кода за ремаркетинг в AdWords. Ако предпочитате да пускате стандартен ремаркетинг, с помощта на кода на Google Анализ, винаги можете да използвате и двата набора, за да позволите динамичен и стандартен ремаркетинг. Можете да сложите и двата кода. Единственият проблем, който може да възникне от последното е, че можете да откриете, че посетителите са поставени на няколко списъка и са показвали реклами от няколко кампании. Това трябва да се има предвид при настройването на честотата на рекламите, тъй като използването на двата кода означава, че потребителите ще се появяват на няколко списъка.

Продължителност на периода, в който даден потребител е в даден Ваш списък

Примамливо е да изберете максималната продължителност на периода в списъка, който е 540 дни, така че да имате гъвкавост за начините, по които използвате списъка надолу по линията. Все пак си струва да си припомним, че повечето обикновени потребители на интернет няма да знаят как да изчистят своите „бисквитки“, така че наистина ще ги следвате за целия период, освен ако те не конвертират. Никой не иска да бъде онази досадна марка, която се появява твърде често, така че най-добрата практика е да се определят само сроковете за членство, докато те действително се изискват. (Потребителите могат да се откажат от цялостната Ви реклама, като кликнат върху иконата „AdChoices“ и коригират настройките си.)

Задайте продължителност в зависимост от това какво искате да постигнете:
– Ако насочвате хората към годишни покупки (застраховка на автомобила например), направете срока поне за 13 месеца.
– Услуга, която изисква хората да се регистрират след 30 дни (например, ако предлагате 30-дневен безплатен пробен период), трябва да има списъци с членство от около 60 дни, за да знаете, че потребителите ще бъдат насочени за разумен период от време след опит за насърчаване на регистрацията.

Ограничаване на честотата

Това е може би най-важната от всички най-добри практики за ремаркетинг. Това е разликата между лекото припомняне на аудиторията за Вашата марка и преследването ѝ, докато те не Ви мразят.

Можете да го намерите в раздела „Настройки“ на кампанията си и можете да я зададете на ниво кампания, рекламна група или ниво реклама. Изберете дали да го зададете на месечни, седмични или дневни ограничения.

Когато решавате за кое ниво да зададете ограничаването на честотата си, трябва да прецените колко кампании за ремаркетинг имате или колко рекламни групи има в кампанията Ви за ремаркетинг, ако имате само една кампания.

Ако приемем, че имате няколко кампании, бих препоръчал около две импресии на седмица за всяка кампания. Това означава, че ако имате пет кампании и един потребител е член на поне един списък във всички кампании, максималната им експозиция е 14 импресии на седмица. Това е доста, но вероятно не всички потребители ще бъдат включени в дадена кампания, така че средната честота ще бъде по-малка.

След като Вашите кампании се изпълняват известно време и имате важни данни, трябва да ги прегледате за обхвата и честотата в раздела „Величини“. Тук можете да видите колко често посетителите получават една от вашите реклами за ремаркетинг и да прецените дали това е твърде често и дали ограничаването на честотата Ви се нуждае от коригиране.

Допълнително насочване за ремаркетинг

Ремаркетингът е вид поведенческо насочване, което означава, че потребителят определя къде се показват рекламите Ви чрез съдържанието, което те посещават онлайн.
Ако имате по-малък бюджет и искате да го стесните, така че да го насочвате само към потребители, които най-вероятно ще конвертират, можете да опитате да използвате други начини за насочване заедно с аудитории за ремаркетинг – например насочване по демографски признак за възраст и пол. Също така, ако продавате козметични продукти само за жени, можете да настройте рекламите си само към женския пол. Не забравяйте да изберете опцията „Само офериране“, което означава, че ще имате възможност да увеличите офертите за жени.

Важно е да сте наясно, че предположенията на Google за демографски данни не са съвсем правилни, така че трябва да насочите и „Неизвестно“, за да избегнете изпускане на потенциални импресии за жените. Можете да го зададете в раздела „Дисплейна мрежа“, като кликнете върху зеления бутон „+ насочване“ в горната лява част на екрана.
Можете да следвате същия процес, за да подобрите ремаркетинга си, за да насочите възрастовите граници на потребителите.

Прецизирайте насочването си само чрез ремаркетинг към „качествени“ посетители

Ако искате да стесните ремаркетинга си, така че да се насочва само към потребители, които са имали качествено взаимодействие със сайта Ви, можете да опитате да добавите следните критерии към списъците си:

– Изключете хората, които веднага са напуснали сайта Ви
– Изключете хора, които са прекарали по-малко от десет секунди на сайта
За целта ще трябва да създадете тези списъци в Google Анализ и след това да създадете персонализирани списъци с комбинации в AdWords, които да ги изключват.

Спрете рекламите си от показване върху „лошо“(неподходящо) съдържание

Има някои типове съдържание, за които вероятно няма да искате рекламите Ви да се показват. Можете да изключите категории на сайтове, за да избегнете показването на рекламите си около съдържание, което не искате да бъде свързано с Вашата марка.

В раздела „Дисплейна мрежа“ превъртете до края на страницата и кликнете върху зеления бутон „+ Опции“ за кампаниите: след това ще видите следната страница, на която можете да изключите категориите сайтове.

Бих препоръчал също да изключите страници, които не съществуват, паркирани домейните и форумите, тъй като те са предтавят лошо съдържание, което може да не искате да бъде свързано с Вашата марка.
Също така можете да експериментирате с изключването на показването на рекламите Ви под първия екран на страниците, на които се показват те, и да видите как това влияе върху ефективността. Трябва да сте наясно, че може да се наложи да оферирате по-високо, за да сте сигурни, че рекламите Ви винаги отговарят на условията.

По-нататък усъвършенствайте ремаркетинга си, като прегледате отчета си за разположенията и изключвате всички неподходящи разположения. Не изключвайте обаче прекалено много, тъй като ремаркетингът не засяга релевантността на сайта, тъй като той се основава на поведението на потребителя, а не на съдържанието му.

Структуриране на кампании за ремаркетинг

В един идеален свят трябва да имате отделна кампания за ремаркетинг за всеки списък, който изпълнявате. Ако това не е възможно, опитайте да имате отделни кампании за всяка стратегия. Можете например да имате две различни кампании за рекламни групи със създадени списъци:

– Да генерират вторични покупки и продажби
– Да се насочва към потребители, които са гледали конкретна категория продукти, но не са извършили конвертиране

Ако тези структури не са възможни, трябва поне да гарантирате, че всяка стратегия има собствена рекламна група в една отделна кампания за ремаркетинг. Тъй като получавате достатъчно данни, за да оцените ефективността им, трябва да разделите списъците с най-висока ефективност в собствените им кампании, така че да им предоставите конкретни дневни бюджети.

Най-добра практика за създаване на реклами за ремаркетинг

Изключително рекламно послание за всяка стратегия и списък е идеалният сценарий, за да можете да гарантирате, че рекламното послание е възможно най-подходящо за аудиторията, към която насочвате.

Ако например се опитвате да генерирате повторни покупки, рекламното Ви послание може да съдържа код за отстъпка за следващата транзакция на потребителя. Ако го насочвате към потребители, които са видели конкретна продуктова страница, но не са завършили покупка, рекламното Ви послание трябва да включва този продукт.
В допълнение на това, че рекламата е подходяща, следните идеи са също добра практика при създаването на дисплейна реклама за ремаркетинг:

– Рекламата трябва да има приемственост с дизайна на уебсайта Ви и да включва Вашето лого, така че потребителят да е наясно, че това е реклама за същия уебсайт, който вече е посетил.
– Уверете се, че имате още една версия на рекламата, ако има и анимирана версия, тъй като не всички сайтове поддържат анимирани рекламни формати.
– Уверете се, че всяко рекламно послание работи в различните размери на рекламите, така че да можете да включите един от всеки размер на рекламата във всяка рекламна група. Не всички сайтове поддържат всички рекламни формати, така че това ще гарантира, че ще имате възможност да покажете дали отговаряте на условията.
– Включете текстова реклама във всяка рекламна група, тъй като някои сайтове няма да поддържат графични реклами, което гарантира, че ще имате възможност да се показват. Винаги можете да премахнете текстовата реклама по-късно, ако тя се изпълнява лошо.
– Трябва да включите бутон с подканваща фраза и да покажете в рекламното послание всички USP или оферти.

Проследяване на реализациите

Проследяването на реализациите за ремаркетинг се настройва по същия начин, както стандартните кампании в AdWords. Трябва обаче да знаете, че ако изберете да импортирате цели или да проследявате електронната търговия от Google Анализ, за да проследите конверсиите в Адуърдс, това няма да проследи VTC.

Това е ограничаващо, тъй като ремаркетингът има тенденция да допринася за добри резултати на ниво на реализациите след показване, а това няма да може да се проследи, ако решите да импортирате целите или да проследите рекламите си чрез Гугъл Аналитикс, за да проследите резултати от AdWords.

Поради това, препоръчваме да използвате стандартния код за проследяване на реализациите в AdWords за проследяване на реализациите на ремаркетинга.

Най-добри практики за оптимизиране на ремаркетинг кампании

Сега нека разгледаме някои от най-добрите практики за тестване и подобряване на ефективността Ви за ремаркетинг.

Тествайте критериите за списъка и персонализираните комбинации

Настройването на списъци не е важно само в началото на проекта Ви за ремаркетинг. Трябва да експериментирате със списъците и комбинациите си като част от процеса на оптимизиране, за да видите кои комбинации работят най-добре.

Можете например да проверите:

– Различни срокове за участие в списъка (опитайте различни съобщения за различни продължителности на списъците – едно съобщение, което работи седмица след като са посетили сайта Ви, може да не работи един месец след като са го посетили)
– Различно насочване по пол и заедно със списъци
– Изключете различни списъци, като използвате персонализирани комбинации (например изключете потребителите, които баунсват, или тези, които са прекарали по-малко от десет секунди на сайта Ви).
– Изключете различни категории (паркирани домейни, форуми, игри и други категории сайтове).

Мониторинг на изгубения импресивен дял поради вашия ранг

Персонализирайте колоните си на ниво рекламна група, за да видите загубения дял на импресиите поради Вашия ранг. Ако Вашата рекламна група липсва на значително ниво на дела на импресиите поради лош ранг, трябва да обмислите увеличаване на офертите си:

Тествайте целевите си страници

Опитайте се да изпратите потребителя на различни страници в уеб сайта. Например, ако видят по-скъпа версия на продукт, опитайте да ги приземите на по-ниска цена. Ако са видели елемент от определена гама от продукти, които сте складирали, опитайте да ги отведете на страницата на основната категория, а не обратно на същата продуктова страница. Можете дори да направите това, като използвате експерименти в AdWords, за да осигурите напълно справедлив тест.

Тествайте рекламната си

Можете да използвате експерименти в AdWords, за да осигурите напълно равномерно тестване на рекламните си послания. Опитайте да изпробвате различни цветове от призива си за действие, различни формулировки и различни изображения. Както при всички разделени тестове, не забравяйте да направите само малка промяна в новата реклама, така че да можете да посочите кои промени имат положително (или отрицателно) въздействие.

Не забравяйте нормалните техники за оптимизация

Често се занимаваме с оптимизации, специфични за показването и ремаркетинга, че забравяме за всички други техники, които обикновено са най-добри. Ето няколко, за да започнете:

– Прегледайте ефективността по местоположение и използвайте корекции на офертите за местоположение, ако е необходимо.
– Преглеждайте ефективността по време на деня и използвайте корекции на офертите за график, ако е необходимо.
– Прегледайте ефективността си на мобилни устройства и променете корекциите на офертите си за мобилни устройства.

Продължете да опитвате нови формати

Дори ако вече използвате стандартния ремаркетинг, няма причина да не можете да използвате други формати на ремаркетинг до него. Например един от моите клиенти в момента използва стандартен ремаркетинг за една част от стратегията си, но също така използва динамичен ремаркетинг, за да изпълни друга част.

В момента има четири различни вида Remarketing в AdWords, така че защо да не ги тествате и да видите кои от тях работят за профила Ви:

– Стандартен ремаркетинг в AdWords
– Списъци за ремаркетинг за реклами в мрежата за търсене
– Динамичен ремаркетинг (само за уебсайтове за електронна търговия)
– Ремаркетинг в YouTube

Тази публикация, надявам се, Ви предостави някои насоки за най-добрите практики за ремаркетинг в AdWords, но не забравяйте, че откриваме истинската „най-добра практика“, когато открием най-ефективните начини за правене на нещата. Нещо, което е ефективно за даден профил, може да не е най-ефективно в друг профил, така че не се страхувайте да продължавате да тествате и опитвате нови идеи в кампаниите си за ремаркетинг. Ако имате други идеи за най-добри практики за ремаркетинг, моля, споделете ги в коментарите по-долу.

Тара Уест е опитен специалист по РРС в Koozai и е работила по проекти на РРС в много различни компании, между които има малки местни фирми и гигантски електронни търговски акаунти. Когато не работи по клиентски проекти, обикновено организира дигитални маркетингови събития, говори на конференции или пише за блога на Koozai.

Безплатни маркетинг стратегии за успеха на вашия Онлайн магазин
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Април 10, 2018 / Blog, PPC, Ремаркетинг

Споделете статията

За автора

A passionate product marketing specialist and digital strategist. Expert at taking new ideas to market.

Four years of cross-industry experience in Business Management, Strategic Sales & Partnerships, Digital & Traditional Marketing. Interested in Marketing, Internet marketing, Digital communications, Consumer behaviour, Online games, HI-FI & Home Theater Solutions, Architecture, Hotel design and services.

Excellent communicator and team leader. Experienced salesman, marketer and project manager.

Коментари

Все още липсват коментари.

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4Ngr y v esND J

Please type the text above:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

AdWords Remarketing: Пълно ръководство с най-добрите практики