Колко време е нужно на маркетинга чрез съдържание да проработи

Когато извършвате търсене в Google, какви са първите няколко резултата? В повечето случаи е новинарски сайт, блог или някакъв друг уеб сайт със статии.

С други думи, текстът ранква много по-добре отколкото всеки друг вид съдържание в Гугъл.

Затова истинският въпрос е: колко време ще отнеме на маркетинга чрез съдържание да проработи?

Ще ми се да ви кажа, че с написването на една статия в рамките на месец или два ще постигнете завиден резултат. С други думи Google ще ви даде много добри позиции на статията и ще я класира в първите резултати от първа страница. Да, ама не.

Отговорът на този въпрос е много прост и той ще излезе от въпросът, колко време е нужно на маркетингът чрез съдържание да проработи?

Две години. В зависимост от езиковата версия на която публикувате статиите си, от държавата в която публикувате статиите си и предназначението на статиите ви този период ще трае средно около две години.

Нека ви дам пример. Преди няколко години работех в компания която се занимаваше с хранителни добавки. Внос и дистрибуция на хранителни добавки.

Тъй като компанията беше стартираща и нямаше големи бюджети за маркетинг трябваше да се измисли вариант в който да се доведе трафик към уеб сайта и да се реализират продажби. Затова в маркетинговия микс включихме и маркетинг чрез съдържание.

Започнахме да пишем дълги и детайлни статии. Сайтът растеше статия след.

Така изведнъж и трафикът към уеб-сайта започна да се покачва.

Видяхме че има резултат и затова продължихме да пишем статии. Намирахме най-добрите източници на информация и пишехме възможно най-дългите и най-полезни за читателите статии.

Така, не след дълго се превърнахме в лидери на мнение и започнахме да реализираме много продажби. Продажбите ни се покачиха няколко пъти след стартирането на маркетинга чрез съдържание.

Всичко това обаче ни отне много време. Около две години.

Причината за това вече Google извършва прекалено много изчисления за да придаде тежест на дадено съдържание, в нашия случай статиите. Google взема под внимание много фактори като например, колко детайлна е статията, колко социални споделяния има, в течение на времето дали вашето съдържание получава обратни връзки и много други фактори.

Всичките се случват натурално. Колкото по-стара е съдържанието ви толкова по-добре. Колкото по-дълго време минава толкова повече време имате да натрупате полезни фактури към статиите и съдържанието си. Така с времето колкото повече се подобрява вашите метрики толкова по-напред в резултатите от търсенето започва да ви класира Гугъл.

Затова имайте в предвид че не е достатъчно просто да сте добър. Трябва да мине време за да може Google да прихване добре съдържанието ви, да го оцени спрямо всички останали статии и да му придаде тежест; съответно да го ранкира на по челни позиции в резултатите от търсенето. Не очаквайте невероятни резултати в рамките на месец, два.

Да, съществуват и варианти, в които вашето съдържание става viral и за много кратък период печелите популярност, много споделяния в социалните мрежи и куп други облаги с него. Но подобни събития не са устойчиви. В повечето случаи са чиста проба късмет.

Затова, запретнете ръкави, въоръжете се с търпение и знайете, че един от най-сигурните източници на трафик към вашия уеб сайт е Google, който има нужда от време, за да класира го класира на начални позиции. В зависимост от нишата и конкуренцията – 2 години.

Безплатни маркетинг стратегии за успеха на вашия Онлайн магазин
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Споделете статията

За автора

A passionate product marketing specialist and digital strategist. Expert at taking new ideas to market.

Four years of cross-industry experience in Business Management, Strategic Sales & Partnerships, Digital & Traditional Marketing. Interested in Marketing, Internet marketing, Digital communications, Consumer behaviour, Online games, HI-FI & Home Theater Solutions, Architecture, Hotel design and services.

Excellent communicator and team leader. Experienced salesman, marketer and project manager.

Коментари

Все още липсват коментари.

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

azAI1 Sy1A w

Please type the text above:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Колко време е нужно на маркетинга чрез съдържание да проработи