Работа с и настройване на категории в OpenCart сайт

Категориите в OpenCart сайт

В основната тема на вашият онлайн магазин, основните категории са прикачени към основното навигационно меню намиращо се най-горе на начална страница и в лявото навигационно меню, ако разглеждате продуктови страници. Тази навигационна характеристика се използва, за да ръководи клиентите ви към подобни продукти в същата категория, в която са влезли. Показвайки различни продукти от една и съща категория на клиентите си, давате възможност по-лесно да сравнят тези продукти и да направят възможно най-информираният избор. Когато добавяте продукти към онлайн магазинът си, системата ще ви поиска да посочите, към коя/и категория/и да прикачите новосъздаденият продукт. Добра идея е да създадете всички категории предварително. Така, ще си спестите допълнително забавяне от двойната работа, която ще трябва да извършите в случай че първо качите продуктите, после създадете категориите и накрая минете през всички продукти и ги поставите към съответните категории.

(NB) Когато поставяте продукт без категория, продуктът продуктът няма да се показва от никоя категория в сайта. Продуктовата страница, ще бъде достъпна единствено и само ако клиентите ви изпишат продуктовото име или някой от продуктовите тагове в полето за търсене или посетят продуктът ви от секцията за производители. Ако желаете съответният продукт да бъде по-лесно откриваем от вашите клиенти, ви препоръчвам да си създадете категориите преди да започнете да създавате продуктите си.

Работа с и настройване на категориите в OpenCart сайт

За да достъпите секцията с Категориите в административният панел, поставете курсора на мишката си върху бутонът „Каталог“ и кликнете върху бутонът „Категории“ от падащото меню. Така, ще бъдете пренасочени към страница, която ще ви покаже всички имена на категории (ако имате създадени такива) и която ще ви позволи да добавяте нови или премахвате стари/грешни категории.

Категориите, които виждате в този момент са включени към първоначалното зареждане на сайтът ви или са създадени предварително от уеб мастър. Можете да ги изтриете и да освободите място за други, нови и по-подходящи продуктови категории.

(NB) Символът „>“ ще стои между основна категория и под-категория. Например: „Смартфони > Андроид“, показва че „Андроид“ е под категория на основната категория „Смартфони“. Номерът на подреждане посочва начинът и последователността по която се визуализират категориите в главното меню и секцията с категориите на продуктовите страници. Ако приемем, че сте избрали номер на подреждане 1 на категория „Лаптопи“ и номер на подреждане 2 за категория „Смартфони“, то категорията „Смартфони“ ще се подреди след категорията „Лаптопи“ погледнато от горе на долу. Това е така, защото сте задали по-висок приоритет на категория „Лаптопи“.

(NB) Ако оставите секция „Номер на подреждане“ празна, системата ще организира подредбата на категориите ви по азбучен ред.

Кликвайки върху бутонът „Редактирай“ намиращ се под бутонът „Екшън“ ще пренасочи администраторът на сайта към форма за промяна на информацията в съответната категория. Кликвайки върху бутонът „Вмъкване“ ще позволи на собственикът на сайта да вмъкне повече продукти към сайта.

Създаване на категории в оналйн магазин с OpenCart

Преди да се научите как да добавяте продукти в сайта си, ще трябва да се научите, как да създавате продуктови категории. Продуктовите категории са изключително важни за организацията и структурирането на вашия сайт. Вашия сайт се превръща в онлайн магазин, точно, благодарение на организирането му с помощта на тази функция – създаване на продуктови категории. Всяка продуктова категория притежава собствено място във вашия онлайн магазин и създава възможност да се показват всички налични и подходящи продукти в нея.

Организирането на продуктите в категории е от полза и за клиентите и за собствениците на онлайн магазини. От административна гледна точка, създаването на категории за продукти ще помогне на собствениците на интернет магазини да следят специфичните продукти в съответната категория. От гледна точка на клиентите, те ще могат да търсят и откриват любимите си продукти по-лесно в категориите. Страниците с категории могат да бъдат достъпени от основното навигационно меню намиращо се най-горе на всяка страница и от секцията с категории намираща се в ляво или дясно на продуктовите страници.

(NB) Преди да качите продукти във вашия магазин, препоръчително е да седнете и да отделите време за измислянето на продуктови категории. Помислете, как ще организирате продуктите си в групи от продуктови категории. Създайте някаква логика и я спазвайте. Може да погледнете за пример други онлайн магазини. Най-често срещано е, да искате да създадете една обширна основна категория и да продължите да създавате по-таргетирани под-категории към нея. На пример, създавате една основна категория „Електроника“ и към нея създавате множество под-категории като „Компютри“, „Камери“, „Телефони“ и други. Нещо повече! Към всяка от тези под-категории, може да създадете нови под-категории. Примерно, към под-категория „Компютри“ можете да създадете нови под-категории като: „Настолни компютри“, „Лаптопи“, „Нотбук“ и други. Виждате, как всяка категория става все по-специфична. Полагайки усилия и влагайки време в тази задача, ще подобри и улесни работата с уебсайтът ви от страна на клиентите ви. Ще подобри и увеличи продажбите ви, позволявайки на клиентите ви да видят и изберат най-подходящите продукти.

Затова, в административния панел, отидете в Каталог > Категории. Ако за първи път влизате там, ще видите списък с категории създадени като примери. Чувствайте се съвсем свободно да ги промените – сменяйки имената и другите им атрибути или да ги изтриете и да създадете нови такива. За да създадете нова категория, кликнете върху синьото бутонче с иконка „+“ означаващо – „вмъкни“ и намиращо се в горния десен ъгъл на вашия екран. Системата ще ви пренасочи към нова страница от която ще можете да започнете да въвеждате всички необходими данни за новата категория. Данните за съответната категория са разделени в 3 табчета: „Основе / General“, „Данни / Data“, „Дизайн / Design“. Към всеки един от табовете ще се отворят различни полета, в които ще можете да добавяте информация чрез текст, числа, снимки и/или html код, така че да създадете желаната от вас категория.

Основен таб в категориите (General Tab)

Основният таб изисква да въведете основна информация относно продуктовата категория, която ще създадете.

Такава информация е

 • Име на категорията
 • Мета описание на категорията – обобщена информация относно, какви продукти и услуга са изложени в категорията. Така ще е по-лесно и на търсачките да открият сайта ви.
 • Мета ключови думи – подобно на мета описанието, ключовите думи помагат на търсачките да се ориентират и да знаят, какви продукти и услуги предлагате в тази категория.
 • Описание – Поле, в което чрез текст, видео, изображения и други визуални елементи описвате всичко необходимо, което трябва да видят и знаят вашите клиенти за предлаганите в категорията продукти и услуги.

Информационен таб с допълнителни Данн в категориите (Data Tab)

Информационен таб (Data tab) в онлайн магазин с OpenCart

Информационният таб изисква от вас да въведете в него следната информация:

 • Главна категория: Категориите са организирани в йерархична структура. Главната категория е винаги най-първа – на върха. Можете да изберете да създадете категория, която да е под-категория на основната категория. Така, в списъкът с категории, тя ще излиза както следва: „Основна Категория > Под-Категория“. Ако не посочите друга категория, новосъздадената категория ще остане основна. Ако посочите друга категория от полето „Главна категория“, то новосъздадената категория ще бъде „Под-Категория“ на главната категория.
 • Филтри: В това поле, можете да посочите и изберете всички предварително създадени филтри, които искате да се появяват и да помагат във филтрирането на продуктите добавени към тази новосъздаваща се категория. Вижте секция „Филтри“, за повече информация по темата, как работят и как да ги ползвате.
 • Магазини: В това поле, автоматично е сложена отметка на основният магазин. Това е така, защото системата ви позволява, да създадете и управлявате през един и същ административен панел повече от 1 онлайн магазин. Повече по темата за създаване и управление на повече от един онлайн магазин можете да прочетете в секция – Мулти-магазини.
 • SEO заглавие: В това поле трябва да създадете собственоръчно директорията, от която ще се извиква и визуализира в интернет категорийната страница. С други думи – пълният URL адрес. На пример: „hranitelni-dobavki“, „damski-rokli“, „laptopi-lenovo“. Тук е важно да забележите следните няколко ключови елемента. Този ЮРЛ адрес ще се визуализира за категорията след основният юрл адрес на вашия сайт. Пример: http://primerensait.com/hranitelni-dobavki. Вижте, как думичките са транслитерирани от български и се изписват с латински букви. Това е важно, за да може юрл адресът да бъде лесно четим, в случай че в последствие го споделяте и изграждате линкове към него в социалните медии и други уебсайтове. Също така, забележете, как думите са разделени със средно тире „-„. Това също е важно за оптимизирането на категорийната страница и за лесното й прочитане в случай на споделяне. Ако сайтът ви е с повече от една езикова версия, на пример Български и Английски език, то най-добре е да пишете на латиница като в полето за български транслитерирате името на новоизградената категория, а в полето за английски, пишете английското наименование на категорията. Пример: секция „За нас“ ще стане както следва – Българска версия: za-nas; Английска версия: about или about us.
 • Изображение: В това поле можете да изберете снимка, която да подхожда на категорията и на продуктите, които ще прикачите към тази категория. Вижте секция Управление на снимки, за повече информация относно качването и използването на снимки в сайта.
 • Показване в горното меню: Тук можете да сложите отметка, в случай че желаете новосъздадената категория да се показва най-горе в основното навигационно меню.

(NB) Основното навигационно меню, визуализира само и единствено Главни категории. Ако новосъздаващата се категория е под-категория, няма да се визуализира в основното навигационно меню!

 • Брой на колоните в подменюто: От това поле можете да контролирате колко под-категории да се визуализират в избраната от вас или новосъздаваната от вас Главна категория.

(NB) Собственици на онлайн магазини с много голям брой под-категории може да имат нужда да обърнат специално внимание относно точно това – колко колони от под-категории да са разрешени във всяка главна категория. Ако всички възможни под-категории са позволение за конкретна продуктова категория, цялата начална страница на сайта ще бъде запълнена с под-категории.

 • Подреждане: Това поле отговаря за мястото на което искате да визуализирате новосъздаваната категория. Ако изберете 1, ще визуализирате новосъздадената категория на първо място, следвана от всички останали предварително създадени категории. Ако оставите полето празно или изпишете 0 ще оставите системата да визуализира категориите по азбучен ред.
 • Статут: Избирайки опцията „Разрешен“, ще наредите на системата да визуализира новосъздадената категория. Така, тя ще бъде достъпна за клиентите и търсачките.

Дизайн таб в категориите (Design Tab)

Дизайн табчето се състои от функцията „Layout Override“. Тази функция ви позволява да променяте дизайна на сайта и мястото на съответната новосъздадена страница, продукт/услуга или категория в сайта. Примерно; в страницата „За нас“, можете да добавите категорийна страница с избрани от вас продукти. За повече информация относно слоевете на сайта, моля вижте секция Модули. На този етап, можете да оставите това поле празно и да не променяте в него нищо.

Дизайн таб в категориите на онлайн магазин с OpenCart

Натискайки, синият бутон с иконка на дискета, намиращ се в горния десен ъгъл ще запаметите всичката въведена информация за новосъздадената категория до този момент. Така, ще създадете новата си категория и ще я направите видима за клиентите си. Също така, ще можете да я ползвате за да добавяте продукти и услуги в нея.

Безплатни маркетинг стратегии за успеха на вашия Онлайн магазин
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Април 14, 2020 / OpenCart

Споделете статията

За автора

A passionate product marketing specialist and digital strategist. Expert at taking new ideas to market.

Four years of cross-industry experience in Business Management, Strategic Sales & Partnerships, Digital & Traditional Marketing. Interested in Marketing, Internet marketing, Digital communications, Consumer behaviour, Online games, HI-FI & Home Theater Solutions, Architecture, Hotel design and services.

Excellent communicator and team leader. Experienced salesman, marketer and project manager.

Коментари

Все още липсват коментари.

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tQGM I N ViQu OxY

Please type the text above:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Работа с и настройване на категории в OpenCart сайт